Жълт кантарион – ползи и вреди

Жълтият кантарион е билкова добавка, която хората могат да използват за намаляване на симптомите на депресия. Той може да бъде полезен и за облекчаване на симптомите на менопаузата и някои кожни заболявания, но са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези ползи.

Произхождащ от цъфтящо растение, известно като Hypericum perforatum, жълтият кантарион е билка, която хората често използват като част от алтернативната медицина за лечение на депресия, тревожност и хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD).

Изглежда, че той има и антибактериални свойства и може да действа като антивирусно средство.

Растението съдържа хиперицин – химично вещество, което може да е отговорно за по-голямата част от ефикасността на билката. Други съставки, като хиперфорин и флавоноиди, може да играят важна роля.

Въпреки че точният му механизъм не е ясен, билката може да действа подобно на някои видове антидепресанти, като повишава наличието на невротрансмитери като допамин, серотонин и норепинефрин в мозъка.

В тази статия са разгледани ползите от жълтия кантарион, най-добрите начини за употребата му, както и потенциалните странични ефекти и рискове.

Причини за използването на жълт кантарион

Хората най-често използват жълт кантарион за естествено лечение на депресия.

Всъщност преглед от 2017 г. установи, че жълтият кантарион може да бъде толкова ефективен, колкото селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI), които са клас антидепресанти, за намаляване на симптомите на лека до умерена депресия за период от 4-12 седмици.

Освен това в преглед на проучвания от 2016 г. се стига до заключението, че жълтият кантарион е по-ефективен от плацебо при лечение на лека или умерена депресия.

Изследователите обаче предупреждават, че липсват изследвания за използването на билката за лечение на тежка депресия. Освен това наличните изследвания може да не са отчели правилно възможните нежелани събития.

Освен това изследванията показват, че жълтият кантарион може да помогне при симптомите на няколко други състояния, включително:

СДВХ: Едно малко проучване, проведено през 2010 г., показва, че жълтият кантарион може да бъде „леко ефективен“ при лечението на СДВХ. Въпреки това в доклад от 2020 г., публикуван от Американската академия на семейните лекари, се посочва, че лекарите не препоръчват използването на жълт кантарион за лечение на СДВХ, докато не се получат повече доказателства в подкрепа на употребата му.
Атопичен дерматит: Макар че едно пилотно проучване съобщава, че локалното прилагане на жълт кантарион може да подобри симптомите на екзема в сравнение с плацебо, изследователите отбелязват, че човек трябва да се отнася към тези резултати с повишено внимание.
Псориазис: Според едно малко проучване, проведено върху 20 души с псориазис от плаков тип, локалното прилагане на жълт кантарион подобрява възпалението и намалява тежестта на псориазиса. Необходими са обаче допълнителни изследвания.
Менопауза: Някои изследвания показват, че жълтият кантарион може да помогне за намаляване на симптомите, свързани с менопаузата, включително горещи вълни и депресия.
Въпреки че хората често използват жълт кантарион за лечение на други проблеми като тревожност или сезонно афективно разстройство, изследванията за ефективността му при тези състояния са ограничени.

Нежелани ефекти

Жълтият кантарион може да предизвика няколко странични ефекта, включително:

тревожност
замайване
сухота в устата
главоболие
чувствителност към светлина
безпокойство
седация
сексуална дисфункция
кожни реакции
стомашно разстройство
умора или отпадналост
Може да отнеме няколко седмици, за да се почувства някаква полза. Подобно на антидепресантите, човек трябва да спре употребата на жълт кантарион постепенно, за да предотврати странични ефекти.

Кой трябва да избягва жълт кантарион

Приемането на жълт кантарион може да бъде свързано с някои рискове. Някои групи хора може да се наложи да ограничат или да избягват консумацията на тази билка. Те включват:

Хора, приемащи лекарства

Хората не трябва да приемат жълт кантарион, ако приемат някое от следните лекарства, тъй като употребата му може да направи тези лекарства по-малко ефективни:

антиконвулсанти
циклоспорин
дигоксин
орални контрацептиви
някои лекарства срещу ХИВ, включително индинавир и невирапин
теофилин
варфарин


Жълтият кантарион може също така да засили ефекта на SSRI антидепресантите. Това може да доведе до опасно повишаване на серотонина в организма, което може да предизвика симптоми като:

тремор
диария
объркване
мускулна скованост
ниска телесна температура
Това състояние, известно още като серотонинов синдром, може да бъде дори фатално.

Освен това жълтият кантарион може да засили ефекта на триптановите лекарства, използвани при мигрена, като суматриптан.

Изследвания, публикувани през 2015 г. също така показват, че жълтият кантарион има сходен профил с флуоксетина и може да предизвика същите нежелани реакции. Възможно е да възникнат сериозни нежелани ефекти, ако двете лекарства се приемат заедно.

Хора с определени разстройства на настроението

Лице с диагноза депресия не трябва да използва жълт кантарион като алтернатива на терапиите, препоръчани от лекар. Ако билката не е ефективна, депресията може да се задълбочи.

В някои случаи жълтият кантарион може да предизвика психоза. Това е още една причина хората с голяма депресия или биполярно разстройство да внимават с билката въпреки потенциалните ѝ ползи в тази област. Тя може да доведе до развитие на маниакален епизод у човека.

Бременност и кърмене

Все още не е ясно дали жълтият кантарион е безопасен за употреба по време на бременност, както и по време на кърмене или кърмене на гърди.

Едно изследване от 2022 г. изглежда показва, че може да е безопасен по време на бременност. Въпреки това Националният център за допълващо и интегративно здраве (NCCIH) предупреждава, че при проучвания върху животни е доказано, че причинява вродени дефекти.

Освен това кърмачките трябва да знаят, че жълтият кантарион може да попадне в майчиното мляко и може да причини на бебетата раздразнение, сънливост или колики.

Хората трябва винаги да обсъждат с лекар преди да приемат жълт кантарион, други добавки или алтернативни терапии.

Каква е дозировката

Повечето хора приемат жълт кантарион под формата на таблетки или капсули, но могат да го консумират и като си приготвят специални чаени пакетчета. За локално приложение човек може да си набави тинктура, която представлява лекарствен екстракт в алкохолен разтвор.

За възрастни обичайната доза под формата на капсула или суха таблетка е 300 милиграма (mg) три пъти дневно, която човек трябва да приема по време на хранене или според указанията на медицински специалист.

Имам ли нужда от лекарско предписание?
В Съединените щати Администрацията по храните и лекарствата (FDA) счита жълт кантарион за хранителна добавка и не го одобрява за употреба като лекарство.

Поради това жълтият кантарион се предлага без рецепта в САЩ и в много други страни. В някои страни като Ирландия обаче човек се нуждае от рецепта, за да го получи.

Често задавани въпроси

Ето няколко често задавани въпроса за жълтия кантарион.

Как се чувствате след употребата на жълт кантарион ?
Жълтият кантарион може да спомогне за облекчаване. Той е източник на симптоми на депресия при някои хора, като променя нивата на определени невротрансмитери в мозъка.

В други случаи обаче той може да предизвика отрицателни странични ефекти, включително тревожност, стомашно разстройство, главоболие, замаяност и умора.

Може ли жълтият кантарион да причини повишаване на теглото ?
Няма доказателства, които да сочат, че жълтият кантарион причинява директно повишаване на теглото.

Въпреки това, човек може да изпита загуба на тегло или повишаване на теглото след прием на жълт кантарион. Това е така, защото той би могъл да помогне за подобряване на симптомите на депресия – състояние, което често се свързва с промени в апетита и телесното тегло.

Какво трябва да избягвате, когато приемате жълт кантарион ?
Жълтият кантарион може да взаимодейства с няколко лекарства, включително антидепресанти, орални контрацептиви, варфарин и някои видове лекарства за сърдечни заболявания, рак и ХИВ.

Ако човек приема някое от тези лекарства, е важно да се консултира с лекар, преди да започне да приема жълт кантарион, за да предотврати нежелани ефекти.

Резюме
Човек може лесно да закупи жълт кантарион е без рецепта и може да го намери като съставка в много чайове, таблетки, капсули и мехлеми за локално приложение.

Тази билка е често срещана съставка, използвана в алтернативната медицина за лечение на различни състояния, въпреки че няма достатъчно изследвания, които да подкрепят всички нейни приложения.

Освен това жълтият кантарион може да взаимодейства с някои лекарства, отпускани с рецепта, и да предизвика редица нежелани странични ефекти при хора, които имат определени разстройства на настроението. Той може също така да окаже отрицателно въздействие върху неродените или кърмените бебета.

Човек трябва да бъде внимателен и да се консултира с медицински специалист, преди да го използва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *