Всичко, което трябва да знаете за куркумата

Куркумата, наричана понякога индийски шафран или златна подправка, е високо растение, което расте в Азия и Централна Америка.

Куркумата по рафтовете и в шкафовете за подправки е направена от смлените корени на растението. Яркожълтият цвят на обработената куркума е вдъхновил много култури да я използват като багрило. Смляната куркума е и основна съставка на кърито на прах.

Капсули, чайове, прахове и екстракти са някои от продуктите с куркума, които се предлагат в търговската мрежа.

Куркуминът е активната съставка на куркумата и има мощни биологични свойства. Аюрведичната медицина, традиционна индийска система за лечение, препоръчва куркумата за различни здравословни състояния. Те включват хронична болка и възпаление. Западната медицина започна да изучава куркумата като болкоуспокояващо и лечебно средство.

Тази статия разглежда хранителното съдържание на куркумата, как тя може да бъде полезна за здравето, както и някои от отрицателните ѝ странични ефекти.

Хранене и куркума

Според Националната база данни за хранителните вещества на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) една супена лъжица куркума на прах съдържа:

29 калории
0,91 грама (g) протеин
0,31 г мазнини
6,31 г въглехидрати
2,1 г фибри
0,3 г захар
Същата порция от 1 с.л. осигурява:

26% от дневните нужди от манган
16% от дневната доза желязо
5 процента от дневната доза калий
3 процента от дневната доза витамин С

Положителни странични ефекти

Въпреки че куркумата е ароматна подправка, която е хранителна за консумация, тя традиционно се използва в аюрведичната и китайската медицина за лечение на възпалителни състояния, кожни заболявания, рани, храносмилателни заболявания и чернодробни заболявания.

Противовъзпалителни свойства

Фондация „Артрит“ цитира няколко проучвания, при които куркумата е намалила възпалението.

Тази противовъзпалителна способност може да намали влошаването, което хората с артрит усещат в ставите си.

Фондацията предлага да се приемат капсули куркума от 400 до 600 милиграма (mg) до три пъти дневно за облекчаване на възпалението.

Облекчаване на болката

Куркумата се смята за болкоуспокояващо средство. Подправката има репутацията, че облекчава и болката при артрит.

Проучванията изглежда подкрепят куркумата за облекчаване на болката, като в едно от изследванията се отбелязва, че тя изглежда действа толкова добре, колкото и ибупрофенът (Advil) при хора с артрит в коленете.

Въпреки че препоръките за дозиране изглежда варират, участниците в проучването са приемали 800 mg куркума под формата на капсули всеки ден.

Подобряване на чернодробната функция

Напоследък куркумата привлича внимание заради антиоксидантните си способности.

Антиоксидантният ефект на куркумата изглежда е толкова силен, че може да спре увреждането на черния дроб от токсини. Това може да бъде добра новина за хората, които приемат силни лекарства за диабет или други здравословни състояния, които могат да увредят черния им дроб при продължителна употреба.

Възможно е да се намали рискът от рак

Куркуминът дава обещаващи резултати като средство за лечение на рак. Проучванията показват, че той има защитно действие срещу рак на панкреаса, рак на простатата и множествен миелом.

Храносмилане

Куркумата придава аромат на храната, което обяснява присъствието ѝ в кърито на прах. Куркумата обаче може да играе важна роля и в храносмилането на храната.

Подправката може да допринесе за здравословното храносмилане в резултат на своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Куркумата се използва в аюрведичната медицина като лечебно средство за храносмилането. Западната медицина вече е започнала да проучва как куркумата може да помогне при чревно възпаление и чревна пропускливост – два показателя за ефективността на храносмилането.

Подправката дори се проучва като средство за лечение на синдрома на раздразнените черва (IBS).

Включване на куркума в диетата

Куркумата е изключително универсална подправка, която може да се добавя към ястията по различни начини, включително:

Добавяне на куркума в смеси от подправки, като например къри или барбекю.
Приготвяне на домашен дресинг с част от олиото, част от оцета и подправки, включително куркума
промяна на обичайните ви маринати чрез добавяне на куркума.
Можете да опитате и тези здравословни и вкусни рецепти, разработени от регистрирани диетолози:

Салата от леща в буркан
Винегрет от куркума с кимион и лайм
Коктейл с манго и куркума
Мляко с куркума
Супа „Златна треска
Куркумата се предлага и като хранителна добавка под формата на капсули, съдържащи прах, течности, екстракти и тинктури. Бромелаинът, протеинов екстракт, получен от ананас, увеличава усвояването и ефекта на куркумата, затова често се комбинира с куркума в тези продукти.

Добавките и праховете с куркума могат да бъдат закупени онлайн.

Трябва да се консултирате с лекар, преди да започнете да приемате каквито и да било добавки, за да сте сигурни, че те са безопасни за употреба.

Странични ефекти на куркумата

Въпреки че куркумата осигурява потенциални ползи за здравето, тя създава някои рискове, които си струва да се вземат предвид, преди да се консумират големи количества.

Разстройство на стомаха

Същите вещества в куркумата, които подпомагат здравето на храносмилателната система, могат да предизвикат дразнене, когато се приемат в големи количества. Някои участници в проучвания, разглеждащи употребата на куркума за лечение на рак, е трябвало да се откажат, тъй като храносмилането им е било толкова негативно повлияно.

Куркумата стимулира стомаха да произвежда повече стомашна киселина. Това помага на храносмилането на някои хора, но може да се отрази негативно на други.

Свойства за разреждане на кръвта

Пречистващите свойства на куркумата могат да доведат и до по-лесно кървене. Причината за това е неясна. Други предполагаеми ползи, като понижен холестерол и понижено кръвно налягане, може да имат нещо общо с начина, по който куркумата функционира в кръвта.

Хората, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, като например варфарин (кумадин), трябва да избягват консумацията на големи дози куркума.

Стимулиране на контракциите

Може би сте чували, че консумирането на храни, подправени с къри, може да стимулира раждането. Въпреки че има малко клинични данни в подкрепа на това твърдение, проучванията показват, че куркумата може да облекчи симптомите на ПМС.

Бременните жени трябва да избягват приема на хранителни добавки с куркума поради нейното действие за разреждане на кръвта. Добавянето на малки количества куркума към храната като подправка не би трябвало да доведе до здравословни проблеми.

Прием на куркума

Оказва се, че включването на куркума в диетата ви има ползи за здравето. Златната подправка поддържа имунното здраве, помага за облекчаване на болката и може да подпомогне храносмилането, наред с други неща. Но поради някои от страничните ѝ ефекти, куркумата може да не си струва да се приема от някои хора.

Важно е да бъдете предпазливи, когато решавате дали куркумата е нещо, което трябва да опитате. Както при всяка алтернативна терапия, говорете с вашия лекар, преди да използвате куркума за лечение на някакво ваше здравословно състояние.

Ако искате да си купите добавка с куркума или куркумин, има отличен избор онлайн с хиляди чудесни отзиви на клиенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *