Всичко, което трябва да знаете за градинския чай

Градинският чай е билка, която произхожда от Средиземноморието. Той принадлежи към същото семейство като ригана, лавандулата, розмарина, мащерката и босилека.

Билките и подправките могат да имат изключително висок антиоксидантен капацитет и да придават допълнителен вкус на ястията. Това означава, че хората могат да използват билките, за да намалят приема на натрий, тъй като за овкусяването на ястието се използва по-малко сол.

Растението градински чай има сиво-зелени ядливи листа и цветове, които могат да бъдат в различни цветове – от сини и лилави до бели или розови. В света има повече от 900 вида градински чай.

Градинският чай има дълга история на медицинска употреба при заболявания, вариращи от психични разстройства до стомашно-чревен дискомфорт. Изследванията подкрепят някои от медицинските му приложения.

Този материал от Центъра за знания на Medical News Today е част от колекция от статии за ползите за здравето на популярни храни. В него се съдържа хранителен профил на градинския чай, задълбочен поглед върху възможните му ползи за здравето, начини за включване на повече градински чай в диетата и потенциални рискове за здравето при консумация на градински чай.

Етеричното масло от градински чай няма да бъде включено в тази статия, тъй като то не се препоръчва за консумация.

Бързи факти за градинския чай

Градинският чай е част от семейството на ментата, заедно с риган, лавандула, розмарин, мащерка и босилек.
През последните години броят на проучванията, доказващи ползите от градинския чай за здравето, нараства.
Изглежда, че градинският чай съдържа редица противовъзпалителни и антиоксидантни съединения.
Съществуват повече от 900 вида градински чай.

Ползи

Градинският чай има няколко доказани ползи за здравето.

Благодарение на високия си антиоксидантен капацитет градинският чай може да помогне за защита на клетките на организма от увреждане, причинено от свободните радикали.

Свободните радикали често водят до загиване на клетките и могат да доведат до отслабване на имунитета и хронични заболявания. Други потенциални ползи включват:

1. Лечение на болестта на Алцхаймер

Неотдавнашен преглед на проучвания показва, че видовете градински чай могат да окажат положително въздействие върху когнитивните умения и да предпазят от неврологични разстройства.

Авторът на изследването твърди, че: „В резултат на проучването е установено, че градинският чай се използва като средство за защита на здравето:

„Ин витро, проучвания върху животни и предварителни проучвания върху хора подкрепят доказателствата, че растенията от рода на салвията подобряват когнитивните умения и предпазват от невродегенеративни нарушения.“

Други проучвания показват, че градинският чай също може да подобри паметта при млади, здрави възрастни.

Необходими са още изследвания, тъй като повечето проучвания са проведени върху два вида градински чай – Salvia officinalis (Салвия) и S. lavandulaefolia.

2. Понижаване на глюкозата и холестерола в кръвта

В едно проучване 40 души с диабет и висок холестерол приемат екстракт от листа на градински чай в продължение на 3 месеца.

В края на проучването участниците са имали по-ниска глюкоза на гладно, по-ниски средни нива на глюкоза за период от 3 месеца и по-ниски нива на общия холестерол, триглицеридите и вредния холестерол. Участниците обаче са имали повишени нива на HDL или „добрия“ холестерол.

Изследователите заключават, че:

„[Листата на] градинския чай могат да бъдат безопасни и да имат антихипергликемичен и подобряващ липидния профил ефект при пациенти с хиперлипидемичен диабет тип 2.“
Друго двойно сляпо клинично изпитване е проведено върху 80 лица с лошо контролиран диабет тип 2. Изпитването също установява, че градинският чай предизвиква положителен ефект върху нивата на кръвната захар. След 2 часа гладуване нивата на кръвната захар при лицата, на които е даван градински чай, са значително намалени в сравнение с контролната група.

Това проучване заключава, че градинският чай може да покаже полза за хората с диабет за намаляване на нивата на глюкозата 2 часа след гладуване.

3. Контрол на възпалението

Въпреки че са необходими повече доказателства, за да се потвърди тази полза, някои съединения в градинския чай изглежда имат противовъзпалително действие. В едно проучване е изследвано въздействието на редица от тези съединения върху възпалителния отговор в гингивални фибробласти. Те са често срещан тип клетки, открити в съединителната тъкан на венците.

Някои от съединенията в градинския чай спомогнали за намаляване на този вид възпаление.

По-нови проучвания подкрепят използването на градинския чай в стоматологията заради неговите противовъзпалителни свойства.

Много други билки и подправки, подобни на градинския чай, също изглежда имат противовъзпалително, противогъбично и антимикробно действие.

Хранене

Градинският чай съдържа много хранителни вещества и витамини. Въпреки това, тъй като обикновено се консумира в толкова малки количества, градинският чай не осигурява значителни количества калории, въглехидрати, протеини или фибри.

Една чаена лъжичка смлян градински чай все пак съдържа няколко мощни хранителни вещества, включително:

2 калории
3 милиграма (mg) магнезий
1 mg фосфор
7 mg калий
2 микрограма (mcg) фолиева киселина
24 mcg бета-каротин
41 международни единици (IU) витамин А
12 mcg витамин К


Градинският чай съдържа и множество противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, които могат да бъдат полезни за здравето. Тези съединения включват:

1,8-цинеол
камфор
борнеол
борнилов ацетат
камфен


Въпреки че са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърди действието на тези съединения, много от тях вече са показали положителни ефекти върху организма и неговите системи.

Консумация

Градинският чай може да се консумира цял или смлян. Добавянето на градински чай към ястието е чудесен начин да се подобри вкусът, без да се добавят допълнителни калории или сол.

Билката често се съчетава добре с птиче и свинско месо.

Градинският чай често се използва като ароматизатор в сапуни и козметика поради приятния си аромат. Предлагат се и екстракти от градински чай и билкови добавки с градински чай.

Опитайте някои от тези здравословни и вкусни рецепти, разработени от регистрирани диетолози, в които се използва градински чай:

Хапки с наденица и ябълкова плънка
Кнедли от тиква и градински чай
Свински котлети с ябълки и градински чай
Сладки картофи и зеле Mac N’ Cheese с галета от градински чай


Рискове

Натуралният градински чай е безопасен за повечето хора и не предизвиква почти никакви известни странични ефекти. Ефективността и страничните ефекти от добавките с градински чай варират в зависимост от марката и производствения процес. Етеричното масло от градински чай не трябва да се консумира. Възможно е да сте алергични към градински чай.

Обмислянето на цялостния модел на хранене, а не фокусирането върху отделни храни, е от жизненоважно значение за превенцията на заболяванията и постигането на добро здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *