Върбинка – ползи, приготвяне и употреба

Върбинка (Verbena officinalis) е многогодишно цъфтящо растение, което означава, че се размножава всяка година. То има нежни, назъбени листа и дребни, петлистни цветове без аромат. Тя не е същата като лимоновата върбинка – градинско растение, използвано за готвене, което има и лечебни свойства.

Върбинката съдържа иридоидни гликозиди, като вербеналин и хастатозид, които предпазват растението от инфекции и са известни с това, че насърчават съня. Освен това съдържа вербаскозид – растително съединение с високи антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. В нея има и флавоноиди, растителни съединения, които намаляват възпалението и окисляването и предотвратяват генните мутации.1

Макар че съществуват над 250 вида върбинка, върбинката се отнася до видовете, използвани за медицински цели. В допълнение към V. officinalis, по-рядко срещаните видове включват синя върбинка (V. hastata) и бяла върбинка (V. urticifolia).


Върбинката се нарича още:

Американска синя върбинка
Simpler’s joy
Свещена билка
Растение против комари
Див исоп

В тази статия са обяснени възможните приложения на върбинката. В нея се разглеждат и страничните ефекти и подготовката.

Употреби на върбинката

Употребата на хранителни добавки трябва да бъде индивидуална и проверена от медицински специалист, като например регистриран диетолог, фармацевт или лекар. Нито една добавка не е предназначена за лечение, излекуване или предотвратяване на заболявания.
Разработената през 30-те години на миналия век хомеопатична тинктура, наречена Bach Flower Remedy, съдържа 38 цъфтящи растения, включително върбинка. Продуктът се продава и днес.

Алтернативните лекари изтъкват противовъзпалителните, антибактериалните, спазмолитичните и аналгетичните (болкоуспокояващи) свойства на върбинката. Хората я използват за облекчаване на тревожност и депресия, болки и страдания, проблеми със съня и намаляване на риска от рак.

Както и при много други хомеопатични средства, някои здравни твърдения са по-добре подкрепени от изследвания, отколкото други.

Тревожност и депресия

Вербеналинът във върбинката, иридоиден гликозид, известен с успокояващото си действие, е причина за някои изследвания на потенциала на билката за намаляване на тревожността и депресията.

Проучване върху животни от 2016 г., публикувано в Frontiers of Pharmacology, разглежда как върбинката влияе на няколко фактора, включително на тревожността.2 Изследователите установяват, че мишките, които получават доза екстракт от върбинка от 100 милиграма на килограм телесно тегло (mg/kg), имат най-висок антитревожен ефект, измерен чрез движение през лабиринт. Когато обаче дозата е била по-висока – 300 mg/kg – ефектът е намалял, вероятно поради седативния ефект при по-високата доза.

В допълнение, през 2020 г. проучване върху животни в Basic and Clinical Neuroscience оценява антидепресивните ефекти на върбинката.3 Изследователите установяват, че плъховете, които получават 200 mg/kg екстракт от върбинка чрез перорално приложение, изпитват антидепресивен ефект, проявен чрез значително намалено време на неподвижност, увеличено време, прекарано на светло, и брой влизания в централни квадрати на лабиринта.

Тъй като изследователите са провели тези проучвания върху гризачи, не е сигурно дали резултатите биха се пренесли по подобен начин и при хората. Поради това са необходими допълнителни изследвания.


Безсъние

Успокояващият ефект на съединенията във върбинката също така е предизвикал изследвания върху потенциала на растението да помага на хора с безсъние.

В споменатото по-горе проучване от 2016 г. изследователите разглеждат седативните свойства на върбинката.2 Когато дават на мишки доза от 50-300 mg/kg екстракт от върбинка, те забелязват увеличаване на седативния ефект с увеличаване на дозата. При мишките, които са получавали върбинка, е намаляло настъпването на съня и се е увеличила неговата продължителност.
Тъй като изследователите са провели това проучване върху мишки, не е ясно дали тези ползи биха се пренесли върху хората. Поради това са необходими допълнителни изследвания.

Припадъци

Отново седативният характер на съединенията на върбинката е предизвикал изследвания върху антиконвулсивния потенциал на билката.

В цитираното по-горе проучване от 2016 г. изследователите също така проучват антиконвулсивната активност на върбинката при мишки.2 Учените забелязват дозозависим отговор при мишки, които получават 100-500 mg/kg екстракт от върбинка. Освен това при мишките, приемали дозата с върбинка, се наблюдава забавено начало и намалено време на продължителност на тонично-клоничните пристъпи (класически припадък с изпадане в безсъзнание и потрепване на крайниците).

Както и при другите резултати от изследването, не е ясно дали същите ползи могат да се приложат при хората. Така че са необходими допълнителни изследвания.

Инфекции

Лечението на инфекциозните заболявания става все по-голямо предизвикателство поради нарастващата антибиотична резистентност. Антимикробните свойства на върбинката предизвикаха изследвания върху възможната роля на билката за преодоляване на тези предизвикателства.

В проучване от 2016 г. в Cogent Chemistry изследователите проучват антимикробния потенциал на върбинката. Учените оценяват различни части от върбинка срещу 24 щама на болестотворни бактерии.4 Според изследването

Екстракти, получени от стъблото на V. officinalis, убиват бактериите Staphylococcus aureus и Pseudomonas aeruginosa в епруветка по-ефективно от антибиотика амоксицилин.
По подобен начин листата на растението показват значителна активност срещу бактерията Citrobacter freundii.
Коренът се оказва много ефективен срещу бактерията Bacillus subtilis.
Тези изследвания са проведени в епруветки, така че са необходими допълнителни проучвания, за да се види дали същите резултати биха се получили и при хората.

Рак на дебелото черво

Флавоноидите, антиоксиданти, открити във върбинката, намаляват окисляването и генните мутации. Поради това някои изследователи са проучили противораковия потенциал на билката, по-специално при колоректален рак.

Лабораторно проучване от 2017 г., публикувано в Tropical Journal of Pharmaceutical Research, изследва как полизахаридите (вид дълговерижни въглехидрати), извлечени от върбинка, влияят върху клетките на колоректалния рак.5 Изследователите установяват, че екстрактът от полизахариди на V. officinalis значително потиска инвазията и миграцията на клетките и значително намалява клетъчната адхезия.

Други

В допълнение към изброените по-горе потенциални ползи за здравето, някои хора използват върбинка за подпомагане:
Главоболие
Общи болки и страдания
храносмилателни смущения
Симптоми на горните дихателни пътища
Има малко налични изследвания в подкрепа на тези употреби.

Какви са страничните ефекти на върбинката

Вашият доставчик на здравни услуги може да препоръча върбинка за намаляване на стреса или за сън. Въпреки това консумацията на билка като върбинка може да има потенциални странични ефекти. Тези странични ефекти могат да бъдат чести или тежки.

Чести странични ефекти

FDA счита, че върбинката е „общопризната за безопасна“ (GRAS) като храна.1 Повечето хора, които я приемат, изпитват малко странични ефекти, включително:

Нарушено храносмилане и газове
Контактен дерматит
Локализиран обрив и зачервяване
За да ограничите вероятността от алергична реакция, нанесете малко върху кожата, преди да използвате тинктура от върбинка, и изчакайте един час, за да видите дали ще се появи обрив.

Тежки странични ефекти

Анафилаксията, тежка алергична реакция, е рядка, но е възможна при всяко вещество. Признаците на анафилактична реакция включват:6

Сърбеж
Обрив
Подуване
хрипове
Безсъзнание
Повръщане
Диария
Зачервено лице
Анафилаксията е животозастрашаваща спешна медицинска помощ. Затова, ако забележите някой от симптомите, потърсете спешна медицинска помощ.

Предпазни мерки

Малко се знае за дългосрочната безопасност на добавките с върбинка. Ето защо следните хора трябва да избягват употребата на върбинка:
Хора с бъбречни заболявания
Деца
Хора, които са бременни или кърмят
Лица със сериозни медицински състояния
В допълнение, върбинка може да взаимодейства с други лекарства. Посъветвайте се с Вашия доставчик на здравни услуги за всички добавки, които приемате, за да избегнете възможни взаимодействия.

Колко върбинка трябва да приемам?
Винаги говорете с доставчик на здравни услуги, преди да приемете добавка, за да се уверите, че добавката и дозата са подходящи за вашите индивидуални нужди.

Тъй като FDA не регулира билките, няма указания за подходящата употреба на върбинка при лечение на медицински състояния. Дозите на капсулите варират от 150 милиграма до 1000 милиграма.

При изследвания върху животни са използвани следните дози:

200 mg/kg за депресия
100-300 mg/kg за тревожност
50-300 mg/kg за сън
100-500 mg/kg за припадъци
Качеството на традиционните китайски билки и други народни средства за защита варира. Според Националния център за допълващо и интегративно здраве някои китайски билкови продукти са безопасни, но други не са.

Например някои продукти не съдържат изброените съставки. Освен това някои анализи съобщават, че продуктите са били замърсени с неща, включващи:

Недекларирани растителни или животински материали
Наркотици
Пестициди
Тежки метали
Неправилни билки
Обсъждането на върбинката с медицинско лице може да гарантира, че сте избрали надежден продукт и приемате правилната доза.

Как да съхраняваме върбинка

Съхранявайте изсушените билки в херметически затворен контейнер на стайна температура и без достъп на слънчева светлина. Изхвърлете след една година. По същия начин съхранявайте капсулите, тинктурите и праховете на хладно и сухо място и далеч от пряка слънчева светлина. Отново изхвърлете след една година или както е посочено на опаковката.

Източници

Хората обикновено не консумират върбинка като цяла храна. Вместо това хората изсушават билката и я използват за чайове. Освен това тя се предлага под формата на добавка.

Хранителните добавки с върбинка се предлагат под различни форми, включително:

Капсули
Тинктури
Екстракти
Стягащи средства
Чайове
Прахове
Изсушени билки


Тъй като върбинката е билка, тя е на растителна основа. Въпреки това трябва внимателно да прочетете съставките на всички добавки и чайове, за да видите дали те не включват други компоненти. Ако имате алергии, четете внимателно етикетите, за да се уверите, че продуктът не съдържа известни алергени, като пшеница, яйца или мляко.

Заключение

Върбинката е билка, която понякога се използва за лечение на безсъние, тревожност и депресия, както и за инфекции. Въпреки това доказателствата в подкрепа на ползите за здравето от върбинката са ограничени и са необходими допълнителни изследвания, за да се заключи дали тя е безопасна и ефективна като допълващо лекарство.

Тъй като това е билкова добавка, FDA не регулира върбинката . Затова качеството и безопасността варират. Също така не забравяйте, че върбинката не е заместител на стандартните медицински грижи. Винаги обсъждайте всяко лекарство без рецепта, включително билкови добавки, с доставчик на здравни услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *