7 билки и добавки при диабет тип 2

Диабетът е заболяване, което засяга нивата на кръвната захар и инсулина в организма. Лечението включва стратегии, свързани с начина на живот, и понякога медикаменти, но някои допълнителни терапии, като билки и хранителни добавки, могат да помогнат.

При диабета организмът или не произвежда достатъчно инсулин, или произвежда инсулин, който не се използва ефективно.

Билките и добавките не могат да излекуват диабета и не могат да бъдат самостоятелно лечение. Въпреки това някои от тях, комбинирани с конвенционално лечение, могат да облекчат симптомите на диабета и да намалят риска от усложнения.

Според Стандартите за медицински грижи при диабет на Американската диабетна асоциация (ADA) от 2022 г. няма ясни доказателства за ползата от билките или добавките за хора с диабет без допълнителни заболявания.

Освен това Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не регулира билките и добавките, така че някои продукти може да съдържат различни билки и пълнители.

Човек трябва да се посъветва с медицински специалист, преди да започне да приема каквито и да било билки или добавки, особено ако приема други лекарства. Билките и добавките могат да предизвикат взаимодействия с лекарства, отпускани с рецепта, а някои от тях могат да бъдат токсични, ако хората приемат големи количества от тях.

В тази статия ще научите за седем билки и добавки, които могат да бъдат от полза за хората с диабет тип 2.

1. Алое Вера

Алое вера е често срещано растение с различни приложения. Много хора са наясно с ползите му за кожата, но то може да има и други ползи, включително забавяне на развитието на диабет тип 2.

В един по-стар преглед, публикуван през 2013 г., се разглежда използването на алое вера за лечение на симптомите на диабет при плъхове. Резултатите сочат, че алое вера може да помогне за защита и възстановяване на бета-клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин. Изследователите смятат, че това може да се дължи на антиоксидантното действие на алоето.

Проучване от 2016 г. показва, че алое вера може да помогне за понижаване на нивата на кръвната глюкоза на гладно и на хемоглобина А1С. Тестът А1С е един от тестовете, които помагат на лекарите да диагностицират и наблюдават диабета.

Друг преглед от 2020 г.Надежден източник разгледа проучвания върху животински клетки и откри други доказателства в подкрепа на по-ранните открития, като заключи, че алое вера може да помогне:

повишава нивата на инсулина
подобри здравето и броя на свързаните с него клетки в панкреаса, известни като островчета
предпазва от диабетно бъбречно заболяване, депресия и тревожност чрез намаляване на оксидативния стрес
укрепва здравето на очите, както се вижда от едно проучване върху гризачи
Тези резултати изглеждат обещаващи, но за да се гарантира, че алое вера е безопасно и ефективно за хората с диабет, ще са необходими допълнителни изследвания върху хора.

Хората, които употребяват алое вера, могат да добавят изцедената му пулпа към напитки като смути или да го приемат като добавка на капсули. Хората не трябва да поглъщат продукти за грижа за кожата с алое вера.

Всеки, който се интересува от използването на продукти от алое вера за лечение на диабет, трябва да се консултира с медицински специалист, който може да се наложи да коригира съответно настоящите си лекарства.

2. Канела

Канелата е ароматна подправка, която се добива от кората на дърво. Тя е популярна съставка в сладкиши и печива, както и в някои солени ястия.

Тази подправка може да придаде сладост на ястието, като ограничи нуждата от захар. Тя е популярна сред хората с диабет тип 2 само поради тази причина, но може да има и други ползи.

Преглед от 2016 г.Надежден източник открива доказателства от проучвания върху хора, че канелата може да подобри нивата на плазмената глюкоза на гладно (FPG) или хемоглобин А1с (HbA1c). Повечето участници обаче са продължили да приемат хипогликемични лекарства по време на проучването.

Освен това само в четири от 11-те проучвания са постигнати целите на лечението с АДА: FPG <7,2 милимола на литър (mmol/L), или 130 милиграма на децилитър (mg/dL), и/или HbA1c <7,0).

Въпреки че HbA1c е един от маркерите, които лекарите разглеждат при проследяването на диабета, нивата на липидите, холестерола и инсулиновата чувствителност също са важни.

В друг прегледНадежден източник изследователите заключават, че ефектът на добавката с канела върху понижаването на липидите или намаляването на мастната маса е неубедителен.

Освен това в преглед от 2019 г.Trusted Source на 16 проучвания са намерени доказателства, че канелата може да помогне за намаляване на кръвната глюкоза на гладно и инсулиновата резистентност при хора с преддиабет и диабет тип 2.

При всички изследвания изследователите отбелязват, че резултатите могат да зависят от:

вида на канелата, тъй като различните видове съдържат различни количества от активната съставка
дозата на добавката
индивидуалните реакции
всякакви други текущи медикаменти
Важно е да се отбележи, че като цяло в повечето от съответните проучвания не са участвали хора. Липсват доказателства за това как добавките с канела могат да повлияят на хората. Преди учените да могат да потвърдят ефекта на канелата като средство за лечение, те трябва да проведат още изследвания.

Хората могат да използват канела:

в печени изделия
в чайове
като добавка
Всеки, който смята да използва добавки с канела, трябва първо да се консултира с медицински специалист.

3. Горчив пъпеш

Момордика шарантия (Momordica charantia) или горчив пъпеш е лечебен плод. Хората го готвят и се наслаждават на него в много ястия. Практикуващите традиционна китайска и индийска медицина използват горчивия пъпеш от векове. Напоследък изследователите проучват неговите свойства.

Съществуват доказателства, че горчивият пъпеш може да помогне за справяне с диабета. В проучване от 2020 г., проведено от доверен източник, 90 участници приемат или екстракт от горчив пъпеш, или плацебо. Тези, които са приемали екстракта, са имали по-ниски нива на кръвната глюкоза на гладно след 12 седмици, но без разлика в нивата на HbA1c.

Освен това в неотдавнашен прегледTrusted Source се отбелязва, че хората са използвали много части на растението, за да подпомогнат лечението на диабет, често с положителни резултати.

Приемането на горчив пъпеш под следните форми може да доведе до намаляване на нивата на кръвната захар при някои хора:

семена
смесена растителна каша
сок
добавки
Горчивият пъпеш може да бъде с придобит вкус и приемът на добавки може да го направи по-вкусен.

Моля, имайте предвид, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на употребата на горчив пъпеш вместо инсулин или други лекарства за диабет. Въпреки това, той може да помогне на хората да разчитат по-малко на тези лекарства.

Човек трябва да се консултира с медицински специалист, преди да започне да приема каквито и да било билкови препарати, тъй като те могат да взаимодействат с настоящите лекарства.

4. Магарешки бодил

Хората отдавна използват магарешкия бодил за лечение на различни заболявания, особено като тонизиращо средство за черния дроб.

Силимаринът, екстрактът от магарешки бодил, на който учените са обърнали най-голямо внимание, е съединение с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Те могат да направят магарешкия бодил полезна билка за хора с диабет.

Много от резултатите от проучванията на ефектите на силимарина са обещаващи, но не са достатъчно обещаващи, за да могат експертите да препоръчат билката или само екстракта от нея за лечение на диабет, според един прегледДостоверен източник от 2016 г.

Авторите на изследванетоTrusted Source от 2018 г. намират скромни доказателства, че белият трън може да помогне за понижаване на нивата на глюкозата при хора с диабет. Те също така предупреждават, че макар хората по принцип да понасят добре билката, магарешкият бодил може да доведе до:

гадене
диария
подуване на корема
Както при всяка добавка, най-добре е да се консултирате с медицински специалист, преди да я опитате.

5. Сминдух

Сминдухът е семе, което може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар. То съдържа фибри и химикали, които спомагат за забавяне на храносмилането на въглехидратите и захарта.

Съществуват и някои доказателства, че семената могат да помогнат за забавяне или предотвратяване на появата на диабет тип 2. Резултатите от тригодишно изследванеНадежден източник от 2015 г. отбелязват, че хората с преддиабет е по-малко вероятно да получат диагноза диабет тип 2, докато приемат прахообразно семе от сминдух.

В проучването са участвали 66 души с диабет, които са приемали 5 грама от семената с 200 милилитра вода два пъти дневно преди хранене, и 74 здрави участници, които не са го приемали.

Изследователите стигат до заключението, че приемът на препарата от семена води до намаляване на кръвната захар в резултат на повишените нива на инсулина. Те също така установили, че препаратът е довел до намаляване на нивата на холестерола.

Въпреки това остават някои въпроси и учените се нуждаят от допълнителни изследвания.

Човек може да:

да използва сминдух като билка в кулинарията
да го добавя към топла вода и да го пие
да смели семената на прах и да ги консумира
да избере добавка сминдух под формата на капсули

6. Гимнема

Gymnema sylvestre е билка, която произхожда от Индия. Името ѝ означава „унищожител на захарта“. Използва се широко в аюрведичната медицина.

В един преглед от 2019 г.Доверен източник на проучвания върху клетки и гризачи се съобщава, че гимнемата може да:

намалява нивата на глюкоза в кръвта
да увеличава антиоксидантите
да намали стреса
понижава нивата на холестерола и триглицеридите
намалява телесното тегло и възпрепятства натрупването на мазнини
увеличаване на производството на инсулин
намаляване на възпалението
Едно проучване на хораТгцѕтеԁег Source установи, че тези, които са приемали мента, съдържаща гимнема, са отчели по-малко желание за сладки изкушения като шоколад. В него обаче не са участвали хора с диабет. Все пак тя може да помогне на хората с диабет, които биха искали да помогнат за намаляване на приема на захар.

Употребата на смлени листа или екстракт от тях може да бъде полезна, но преди това човек трябва да се посъветва с медицински специалист.

7. Джинджифил

Джинджифилът е друга билка, която хората използват от хиляди години в традиционната медицина. Хората често използват джинджифил за лечение на храносмилателни и възпалителни проблеми.

През 2015 г. преглед установи, че той може да помогне и за лечението на диабет. Изследователите стигат до заключението, че джинджифилът понижава нивата на кръвната захар, но не и нивата на инсулина в кръвта. В резултат на това те предполагат, че джинджифилът може да намали инсулиновата резистентност при хора с диабет тип 2.

Въпреки това начинът, по който джинджифилът постига това, е неясен и екипът призовава за допълнителни изследвания, за да се потвърдят констатациите.

Малко проучване от 2017 г.Надежден източник установи, че джинджифилът може да намали както кръвната глюкоза на гладно, така и нивата на HbA1c.

Хората могат да приемат джинджифил:

като го добавят на прах или пресен и тънко нарязан към сурови или готвени ястия
варени в чай
като добавка под формата на капсули
като го пият в джинджифилова бира

Заключение

Билките и добавките могат да помогнат при диабет, но има някои съображения, които трябва да се имат предвид.

Винаги трябва да се консултирате с медицински специалист, преди да започнете да приемате нови билки или добавки. Те могат да предложат да се започне с по-ниска доза и постепенно да се увеличава, докато се забележи задоволителен ефект.

Някои билки могат да взаимодействат с лекарства, които вършат същата работа, като например лекарства за разреждане на кръвта и лекарства за високо кръвно налягане. Важно е да сте наясно с всички взаимодействия, преди да опитате нова добавка.

От решаващо значение е също така билките и добавките да се получават от висококачествени източници.

FDA не следи билките и добавките, така че различните продукти могат да съдържат различни билки и пълнители. Освен това опаковките могат да препоръчват потенциално вредни дози, а продуктите могат да бъдат замърсени, например с пестициди.

Освен това билките и добавките са допълващи възможности за лечение и не трябва да заместват лекарствата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *