5 билкови средства за лечение на запек

Запекът е неприятен и може да направи живота ви неудобен. Когато се чувствате натежали и подути, искате бързо облекчение. Възможно е да успеете да използвате естествени средства за облекчаване на запека.

Запекът се определя като по-малко от три изхождания седмично. Той може да е хроничен или да се случва от време на време. Някои симптоми включват:

твърди изпражнения
напъване при изхождане
усещане за „блокиране“ или невъзможност да изпразните червата си
нужда от помощ при изпразване на ректума
болки в корема
гадене и подуване на корема

Използване на билкови средства за защита

Доста е лесно да се намерят билкови средства за лечение на запек. Всъщност много лаксативи, които се продават без рецепта, съдържат билкови съставки. Повечето слабителни билки съдържат антрахинони или вещества, които имат стимулиращ ефект върху червата. Тези лаксативи действат, като вкарват течност в дебелото черво и увеличават перисталтиката. Перисталтиката е свиването на червата, което спомага за придвижването на материала през дебелото черво към ректума. Добавянето на фибри и течности е от съществено значение при запек.

Прочетете нататък, за да научите за пет билкови средства, които може да обмислите за запека си.

1. Cascara sagrada (облепиха)

Това е популярно билково слабително средство, което се получава от екстракт от кората на вид дърво облепиха. Този екстракт действа, като дразни достатъчно дебелото черво, за да стимулира изхождането. Краткосрочната му употреба обикновено се понася добре, но може да причини болки в корема или електролитен дисбаланс. Продължителната употреба може да причини увреждане на черния дроб, вариращо от леко до остра чернодробна недостатъчност. Научете повече за cascara sagrada.

2. Псилиум

Представител на растителния вид растение от рода на растенията растение, псилиумът е естествено слабително средство с фибри, което спомага за създаването на обемни изпражнения. Псилиумът често се използва за лечение на хроничен запек и може да се комбинира с други лаксативи, както естествени, така и синтетични. Той може да предизвика някои странични ефекти, като например:

алергична реакция
гадене
болки в стомаха
повръщане

3. Ревен

Макар да е най-известен като съставка за пай, този зеленчук се използва и за лечение на запек. Ревенът има слабително действие, но проучване, публикувано в Journal of Ethnopharmacology, установява, че той има и антидиарийно действие поради съдържанието на танини. В резултат на това ревенът трябва да се използва само краткосрочно при запек.

4. Сена

Сена се използва за лечение на запек и за прочистване на червата преди някои медицински процедури. Смята се, че плодовете са по-меки от листата. Все пак трябва да се използва само краткосрочно и в препоръчаните дози. Таблетките от сена са ефективни срещу запек и могат да бъдат закупени от повечето аптеки. Съобщава се, че продължителната употреба на високи дози може да доведе до увреждане на черния дроб.

5. Хлъзгав бряст

Тази билка има история на употреба при запек. Тя стимулира нервите в стомашно-чревния тракт (СЧТ), което води до производство на слуз и осигурява облекчение при запек. Проведени са ограничени изследвания за определяне на дългосрочните ефекти. Хлъзгавият бряст съдържа лепкавото вещество муцилаж, което покрива стомашно-чревния тракт. В резултат на това той може да намали абсорбцията на някои лекарства, ако се приема по едно и също време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *