Мед – лекарство против алергии и астма

Около 20% от населението на света страда от алергични заболявания като астма, екзема и сенна хрема. Хората често имат повече от едно алергично заболяване и управлението на всички тях може да бъде предизвикателство.

Какво би станало, ако една лъжица от нещо, което вероятно имате в кухненския си шкаф, може да ви облекчи? Някои проучвания показват, че медът може да помогне за облекчаване на симптомите на алергия, но изследванията са ограничени.

В тази статия ще разгледаме какво казват наличните изследвания за използването на мед за лечение на астма, екзема и сезонни алергии.

Ще научите и за потенциалните вредни ефекти от използването на мед или други пчелни продукти за лечение на симптомите на алергиите.

Терапевтични ефекти на меда

Медът се произвежда от цветен нектар. Пчелите изсмукват захарната субстанция от растенията и нектарът се смесва с други вещества в храносмилателната им система. Тук той се превръща в ново вещество – мед, който може да бъде събран от кошера.

Хората използват меда за медицински цели от хиляди години. Често се твърди, че медът има антиоксидантни, антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Някои от полезните качества на меда са изследвани в научни изследвания. Например:

Пчелните продукти като меда могат да помогнат при заздравяването на рани.
Пчелният прашец може да подсили имунната ви система. Това може да бъде полезно, ако имате алергии, тъй като имунната ви система защитава тялото ви от бактерии, вируси, замърсители, прахови акари и други микроорганизми, които могат да предизвикат симптоми на алергия.
Въпреки че е възможно медът да има лечебни свойства, трябва да се направят още изследвания. Няма достатъчно доказателства, които да доказват, че медът е безопасен и ефективен за тези или други цели.

Мед и алергии

Често се твърди, че медът е лесен начин за облекчаване на симптомите на настинка, грип или алергия. Например, ако алергиите или заболяването ви кашлят, медът може да бъде добро средство за потискане на кашлицата.

Изследвания показват, че медът може да има противовъзпалителни свойства. Ако е в състояние да помогне за намаляване на възпалението, медът също може да помогне:

  • Облекчи сърбежа и възпалението, причинени от кожни обриви при екзема
  • Успокояване на драскотината в гърлото при сенна хрема
  • Да намали възпалението в дихателните пътища (което може да затрудни дишането на хората с астма)
  • Много твърдения са направени, но доказателствата за антиалергичното действие на меда са разнопосочни.

Някои изследвания показват, че медът може да помогне, а други установяват, че той всъщност може да влоши симптомите на алергия. Пчелните продукти, различни от меда, също могат да предизвикат странични ефекти и да носят рискове.

Алергичен ринит

В някои проучвания е проучено дали медът може да помогне на хора с алергичен ринит.

Това състояние, по-често наричано „сенна хрема“, причинява симптоми като възпалено гърло, сърбеж в очите, хрема и алергична астма.

Мед и антихистамини

За целите на проучване, проведено през 2013 г. в Малайзия, изследователите разделят хората с алергичен ринит на две групи.

Първата група била помолена да приема висока доза мед всеки ден. Втората група приемала същото количество царевичен сироп всеки ден като плацебо лечение. И двете групи също така приемали дневна доза антихистамин, наречен лоратадин.

Хората и от двете групи съобщават за сходно подобрение на симптомите на алергия през първите четири седмици на лечението.

Въпреки това само хората от групата с мед все още имали подобрени симптоми един месец след спирането на лечението.

Резултатите от проучването показват, че когато се приема с антихистамин, медът може да помогне при симптомите на алергичен ринит.

Въпреки че резултатите от проучването изглеждат обещаващи, то има едно сериозно ограничение.

Хората от групата, лекувана с мед, при които се наблюдават резултати, са консумирали по 1 грам мед на 1 килограм от телесното си тегло всеки ден през четириседмичния период на изследването.

За човек с тегло 140 килограма това са приблизително 6 супени лъжици мед всеки ден.

Това количество мед би било нереалистична цел за някои хора – особено ако следят за приема на захар.

Спрей за нос с мед

В проучване, публикувано през 2018 г., изследователите проучват дали използването на спрей за нос, направен с мед, може да облекчи кихането, запушването и хремата при алергичен ринит.

Участниците в изследването са разделени на две групи и им са дадени лекарства. И двете групи приемали ежедневно антихистамин или интраназален кортикостероиден спрей. Едната група приемала ежедневно и интраназален спрей, направен с мед, като допълнителна терапия.7

В края на шестседмичното проучване хората, които използвали интраназалния спрей с мед заедно с другите терапии, съобщили за по-голямо подобрение на симптомите си, отколкото тези, които не получили спрея с мед.

Изследователите смятат, че меденият спрей може да е създал защитен слой вътре в носния проход. Покритието може да е попречило на алергените да полепнат по лигавицата в носа.

Когато се използва с антихистамин или кортикостероидно лекарство, медът може да облекчи симптомите на алергичния ринит. Въпреки това няма достатъчно доказателства, които да показват, че медът е достатъчно ефективен сам по себе си като средство за лечение на алергичен ринит.

Алергична астма

При много хора с астма излагането на алерген предизвиква подуване на дихателните пътища. Това води до кашлица, хрипове и затруднено дишане.

Медът може да помогне за предпазване на хората с астма, като смазва дихателните им пътища. Това действие може да помогне да се предотврати дразненето на дихателните пътища от алергени и предизвикването на възпаление.

Прополис

В рамките на проучване от 2021 г. изследователите искат да разберат дали компонент на меда, наречен прополис, може да лекува симптоми на астма като задух и възпаление на дихателните пътища.

Изследователите разпределят 52 души с астма в две групи:

Първата група е помолена да приема 75 милиграма (mg) прополис три пъти дневно.
Група две приема плацебо без прополис три пъти дневно
Много от хората, които са приемали прополис, съобщават, че симптомите на астмата им са се подобрили.

Едно от основните предимства, които те отбелязват, е колко много въздух могат да вдишват и издишват. Хората, които са приемали прополис, са имали и по-малко възпаления в дихателната си система.

Рискове, свързани с прополиса

Въпреки че може да има някои ползи за здравето, прополисът може да предизвика странични ефекти. Съществуват и рискове при употребата на прополис, за които трябва да знаете.

Алергични реакции: Един от основните рискове при употребата на прополис е появата на алергична реакция. Ако имате алергия към пчели, вероятно вече избягвате меда. Въпреки това може да не знаете, че прополисът произхожда от мед. Ако сте алергични към пчели, не трябва да използвате прополис.
Кожни реакции: Някои хора, които използват прополис дълго време, стават алергични към него. Например пчеларите могат да започнат да получават кожни реакции към прополис, тъй като са често около пчелни продукти. Прополисът може също така да предизвика чувствителност на кожата на хората към слънчевата светлина.
Инфекции и усложнения: В редки случаи хора, които използват много или дълго време продукти, съдържащи прополис, получават сериозни инфекции или дори неракови тумори. Има и случаи на бъбречна недостатъчност при хора, приемащи прополис.
Проблеми със съсирването на кръвта: Прополисът може също така да повлияе на способността на кръвта ви да се съсирва. Не трябва да употребявате прополис, ако приемате лекарства, които разреждат кръвта ви (като варфарин).

Медът може да помогне за облекчаване на симптомите на астмата, но той трябва да се използва заедно с традиционните лекарства за астма, като перорални кортикостероиди и инхалатори за астма.8 Един от компонентите на меда, прополисът, може да помогне за намаляване на възпалението при хора с астма, но той също има странични ефекти и рискове.

Екзема

Изследователите са разгледали и използването на меда като средство за локално лечение на обриви и рани от екзема.

Няколко проучвания са проверили дали поставянето на мед върху засегнатите от екзема участъци от кожата може да успокои сърбежа, да намали възпалението и да предотврати инфекцията.

Лечение на рани с мед

При едно от проучванията изследователите разглеждат малка група възрастни с рани от екзема.

Всяка вечер в продължение на една седмица всеки от тях слагал слой мед върху някои от раните си от екзема, преди да ги увие в марля за през нощта.

Изследователите помолили всеки човек да остави някои рани от екзема нетретирани. По този начин те ще могат да сравнят нетретираните участъци с тези, върху които е бил нанесен мед.

Въпреки че на хората, които използвали мед, не било позволено да използват други процедури, те можели да овлажняват кожата си.

След една седмица раните, които били третирани с мед, били по-малко раздразнени и възпалени от раните, които не били третирани с мед.

Бактериално замърсяване

Макар че медът може да е намалил възпалението на раните от екзема, изследователите забелязват и един възможен недостатък на лечението.

Когато изследвали концентрацията на бактерии, те установили, че в някои от раните, третирани с мед, има повече бактерии, отколкото в нетретираните рани.

Заразяването може да се е случило, защото медът има високо съдържание на захар, което го прави среда, в която бактериите могат да се развиват.10

Изследователите също така отбелязват, че проучването им е било много малко. Те предложиха да се проведат повече изследвания с по-големи групи хора и различни видове мед.

Медът може да помогне на някои хора да се справят със симптомите на алергия, ако се използва със стандартни лечения като лекарства за алергия. Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се установи дали медът може да действа самостоятелно като средство за лечение на алергии.

Терапия с излагане на въздействие

В някои случаи излагането на алергена може да ви помогне да намалите алергията към него. Като цяло този метод се нарича експозиционна терапия.

Имунотерапия

Едно от най-ефективните и трайни лечения на алергии е имунотерапията с алергени. Като ви излага на алергена с контролирани дози, имунотерапията ви помага да изградите толерантност към него.
За целите на лечението доставчикът на здравни услуги ви дава малка доза от определен алерген. Те използват игла, за да инжектират малко количество от алергена под кожата ви. След това ви наблюдават внимателно, в случай че имате реакция.

С течение на времето Вашият лекар ще Ви дава все по-големи и по-големи дози от алергена. Всеки път те ще Ви наблюдават, за да се уверят, че сте в безопасност.

Доказано е, че имунотерапията с алергени облекчава симптомите на алергени от околната среда, като мухъл, прахови акари и местни растителни полени.

Може ли яденето на мед да помогне?

Прашецът, който вдишвате, е същият, който местните пчели използват за производството на мед.

Някои хора предполагат, че яденето на мед от местни производители може да ви помогне да изградите толерантност към алергията към полени, подобно на начина, по който действа имунотерапията.

Въпреки това няма солидни изследвания, които да подкрепят тази теория. Всъщност много експерти предупреждават, че хората с алергии към полени трябва да бъдат много внимателни при консумацията на мед.

Някои хора трябва изобщо да избягват меда и пчелните продукти.

Рискове

Никога не трябва да правите самостоятелно излагане на алергии. Само доставчик на здравни услуги – особено някой, който е обучен в областта на алергиите (алерголог или имунолог) – може да ви помогне безопасно да изградите толерантност към даден алерген.

Дори ако медът няма да излекува алергиите ви, може да си мислите, че няма нищо лошо да го опитате – но това не е непременно вярно.

Излагането на алергени може да доведе до сериозни реакции, включително животозастрашаваща реакция, наречена анафилаксия.11

Ако искате да опитате да използвате мед като форма на имунотерапия срещу алергени, посъветвайте се с вашия лекар.

В някои случаи контролираното излагане на алерген с помощта на доставчик на здравни услуги може да ви помогне да изградите толерантност към него. Никога обаче не трябва да се опитвате да се излагате на алергена самостоятелно. Това включва и нещо толкова просто като яденето на местен мед, ако имате алергия към полени.

Заключение

От хиляди години медът се използва за лечебни цели по целия свят.

Той може да помогне на някои хора да се справят със симптомите на алергия, но няма достатъчно доказателства, че може да замени антихистамините и другите стандартни методи за лечение на алергии.

Консумацията на мед също крие рискове, особено ако имате алергии. Никога не трябва да се опитвате да правите лечение на експозицията самостоятелно.

Ако искате да работите върху изграждането на толерантност към мед или цветен прашец, посъветвайте се с Вашия лекар.

Ако внезапно развиете обриви или симптоми, подобни на простуда, или ако симптомите Ви продължават да се появяват, трябва да попитате Вашия леар за тестване за алергии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *