Мед и канела – мощно средство или голям мит

Медът и канелата са две естествени съставки с множество ползи за здравето.

Някои хора твърдят, че когато тези две съставки се комбинират, те могат да излекуват почти всяко заболяване.

Въпреки че има доказателства, че всяка от тях има някои лечебни приложения, няколко твърдения за сместа от мед и канела изглеждат твърде добри, за да са истина.

В тази статия е направен преглед на ползите от меда и канелата, като са отделени фактите от измислиците.

Естествени съставки за по-добро здраве

Медът е сладка течност, произвеждана от пчелите. Той се използва от векове като храна и лекарство.

Днес най-често се използва при готвене и печене или като подсладител в напитките.

В същото време канелата е подправка, която се получава от кората на дървото Cinnamomum.

Хората събират и изсушават кората му, която се завива в така наречените канелени пръчици. Можете да закупите канела като цели пръчици, смляна на прах или като екстракт.

Както медът, така и канелата имат многобройни ползи за здравето сами по себе си. Някои хора обаче смятат, че комбинирането им е още по-полезно.

През 1995 г. канадски таблоид публикува статия, в която се съдържа дълъг списък от заболявания, които могат да бъдат излекувани със смес от мед и канела.

Оттогава смелите твърдения за комбинацията от мед и канела се умножават.

Въпреки че тези две съставки имат много приложения за здравето, не всички твърдения за комбинирането им са подкрепени от науката.

РЕЗЮМЕ
Медът и канелата са съставки, които могат да се използват както като храни, така и като лекарства. Въпреки това не всички твърдения за меда и канелата са подкрепени с научни доказателства.

Ползи от канелата

Канелата е популярна подправка за готвене и печене, която може да се приема и като добавка.

Съществуват два основни вида:

Касия канела. Известна още като китайска канела, тази разновидност е най-популярният вид в супермаркетите. Тя е по-евтина, с по-ниско качество от цейлонската канела и има някои потенциални странични ефекти.
Цейлонска канела. Този вид е известен като „истинска канела“. Той се намира много по-трудно от касията канела и има малко по-сладък вкус.
Ползите от канелата за здравето са свързани с активните съединения в нейното етерично масло.

Най-изследваното съединение на канелата е канелен алдехид и именно то придава на канелата пикантния ѝ вкус и аромат (1).

Ето някои от най-впечатляващите ползи от канелата:

Може да намали възпалението. Дългосрочното възпаление увеличава риска от хронични заболявания. Проучванията показват, че канелата може да помогне за намаляване на възпалението.
Може да помогне за лечението на невродегенеративни заболявания. Няколко проучвания с епруветки показват, че канелата може да помогне за забавяне на развитието на болестите на Паркинсон и Алцхаймер. Тези резултати трябва да бъдат потвърдени в проучвания върху хора.
Може да спомогне за предпазване от рак. Няколко проучвания върху животни и опитни епруветки установяват, че канелата помага за предотвратяване на растежа и възпроизвеждането на ракови клетки. Тези резултати обаче трябва да бъдат потвърдени с изследвания върху хора.
Някои предполагат също, че канелата може да бъде естествено средство за лечение на синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), синдрома на раздразнените черва (IBS), предменструалния синдром (PMS), синдрома на поликистозните яйчници (PCOS) и хранителните отравяния.

Въпреки това няма достатъчно доказателства в подкрепа на тези твърдения.

РЕЗЮМЕ
Канелата е една от най-здравословните подправки в света. И двата вида канела имат ползи за здравето, но цейлонската канела е по-добрият избор, ако възнамерявате да я консумирате редовно.

Ползи от меда

Освен че е по-здравословна алтернатива на трапезната захар, медът има няколко лечебни приложения.

Важно е обаче да се отбележи, че не всички видове са еднакви.

Повечето от ползите от меда са свързани с активни съединения, които са най-концентрирани във висококачествения, нефилтриран мед.

Ето някои научно подкрепени ползи от меда:

Може да бъде ефективно средство за потискане на кашлицата. Едно проучване установява, че медът е по-ефективен за потискане на нощната кашлица, отколкото декстрометорфанът – активната съставка в повечето сиропи за кашлица. Въпреки това са необходими допълнителни изследвания.
Мощно средство за лечение на рани и изгаряния. Преглед на шест проучвания установи, че прилагането на мед върху кожата е мощно средство за лечение на рани.
Смята се, че медът е и средство за подпомагане на съня, за засилване на паметта, естествен афродизиак, лечение на инфекции с дрожди и естествен начин за намаляване на плаката по зъбите, но тези твърдения не са подкрепени от науката.

РЕЗЮМЕ
Медът има редица ползи за здравето, свързани с неговия антиоксидантен капацитет и антибактериални свойства.

И медът, и канелата могат да повлияят благоприятно на някои здравословни състояния

Теорията е, че ако медът и канелата могат да помогнат сами по себе си, то комбинирането им трябва да има още по-силен ефект.

Проучванията показват, че ползите за здравето от меда и канелата са сходни. Например, и двете са полезни в следните области:

Може да намали риска от сърдечни заболявания
Сместа от мед и канела има потенциала да понижи риска от сърдечни заболявания, тъй като може да помогне за намаляването на няколко от рисковите им фактори.

Сред тях са повишените нива на LDL (лошия) холестерол и триглицеридите.

Високото кръвно налягане и ниските нива на HDL (добрия) холестерол са допълнителни фактори, които могат да повишат риска от заболяването.

Интересно е, че медът и канелата могат да повлияят положително на всички тях.

Проучванията показват, че консумацията на мед понижава LDL (лошия) холестерол с 6-11% и понижава нивата на триглицеридите с цели 11%. Медът може също така да повиши HDL (добрия) холестерол с около 3%.

Един мета-анализ установи, че дневна доза канела понижава общия холестерол средно с 16 mg/dL, LDL (лошия) холестерол с 9 mg/dL и триглицеридите с 30 mg/dL. Наблюдава се и леко повишаване на нивата на HDL (добрия) холестерол.

Въпреки че не са изследвани заедно, доказано е, че канелата и медът поотделно водят до скромно понижаване на кръвното налягане. Тези изследвания обаче са проведени върху животни.

Освен това и двете храни са богати на антиоксиданти, които имат множество ползи за сърцето. Полифенолните антиоксиданти подобряват притока на кръв към сърцето и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, като намаляват риска от инфаркт и инсулт.

Медът и канелата също могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания, тъй като намаляват възпалението. Хроничното възпаление е основен фактор за развитието на сърдечни заболявания.

Може да подпомогне заздравяването на рани

И медът, и канелата имат добре документирани лечебни свойства, които могат да помогнат за лечението на кожни инфекции, когато сместа се прилага локално.

И медът, и канелата имат способността да се борят с бактериите и да намаляват възпалението, а това са две свойства, които са много важни, когато става въпрос за заздравяване на кожата.

Когато се прилага върху кожата, медът се използва успешно за лечение на изгаряния. С него могат да се лекуват и язви на стъпалата, свързани с диабета, което е много сериозно усложнение на заболяването.

Канелата може да осигури някои допълнителни ползи за заздравяването на рани, благодарение на силните си антибактериални свойства.

Свързаните с диабета язви на стъпалата са с висок риск от заразяване с резистентни на антибиотици бактерии. Проучване в епруветка установи, че маслото от канела помага за предпазване от резистентни към антибиотици бактерии.

В това проучване обаче е използвано масло от канела, което е много по-концентрирано от канелата на прах, която можете да намерите в магазина за хранителни стоки. Няма доказателства, че канелата на прах би имала същия ефект.

Може да помогне за справяне с диабета

Добре документирано е, че редовната консумация на канела е полезна за хората с диабет. Тя може също така да помогне за предотвратяване на диабета.

Многобройни проучвания показват, че канелата намалява нивата на кръвната захар на гладно при хора с това заболяване.

Един от начините, по които канелата понижава кръвната захар, е чрез повишаване на инсулиновата чувствителност. Канелата прави клетките по-чувствителни към хормона инсулин и подпомага придвижването на захарта от кръвта в клетките.

Медът също има някои потенциални ползи за хората с диабет. Проучванията показват, че медът влияе по-слабо на нивата на кръвната захар, отколкото захарта.

Освен това медът може да понижи LDL (лошия) холестерол и триглицеридите при хора с диабет, като същевременно повиши нивата на HDL (добрия) холестерол.

Медът и канелата могат да бъдат сравнително по-здравословни от трапезната захар за подслаждане на чая. Медът обаче все още е с високо съдържание на въглехидрати, така че хората с диабет трябва да го използват умерено.

Наситени с антиоксиданти

Както медът, така и канелата са отлични източници на антиоксиданти, които имат многобройни ползи за вашето здраве.

Антиоксидантите са вещества, които ви предпазват от нестабилни молекули, наречени свободни радикали, които могат да увредят клетките ви.

Медът е богат на фенолни антиоксиданти, които се свързват с намален риск от сърдечни заболявания.

Канелата също е антиоксидантна сила. В сравнение с други подправки канелата се нарежда на челно място по съдържание на антиоксиданти.

Съвместната консумация на мед и канела може да ви осигури мощна доза антиоксиданти.

РЕЗЮМЕ
Комбинацията от мед и канела може да предложи някои ползи, като например подобряване на сърдечното здраве, лечение на рани и подпомагане на управлението на диабета.

Недоказани твърдения за меда и канелата

Концепцията за комбиниране на две мощни съставки, за да се създаде още по-мощно средство за защита, е логична.

Нито едно проучване обаче не е доказало, че комбинацията от мед и канела създава чудодейно вещество, което лекува множество заболявания.

Освен това много от предложените приложения на меда и канелата не са подкрепени от науката.

Ето някои от популярните, но недоказани твърдения за меда и канелата:

Борба със симптомите на алергия. Проведени са някои изследвания за способността на меда да намалява симптомите на алергия, но доказателствата са слаби.
Лекува обикновена настинка. Медът и канелата имат силни антибактериални свойства, но повечето настинки се причиняват от вируси.
Лекува акне. Въпреки че антибактериалните свойства на двете съставки могат да бъдат полезни за предразположената към акне кожа, проучванията не са изследвали способността на сместа да лекува акне.
Подпомага загубата на тегло. Няколко проучвания сочат, че замяната на захарта с мед допринася за по-малко наддаване на тегло, но няма доказателства, че медът и канелата ще ви помогнат да отслабнете.
Облекчава болката при артрит. Медът и канелата намаляват възпалението, но няма доказателства, че прилагането на тези храни върху кожата може да намали възпалението в ставите.
Успокоява храносмилателните проблеми. Съществуват твърдения, че медът може да покрие стомаха ви и че двете съставки ще се борят с бактериалните инфекции в червата. Тези твърдения обаче не са подкрепени с изследвания.


РЕЗЮМЕ
И медът, и канелата са полезни за вашето здраве, но няма доказателства, че комбинирането им ще умножи ефекта им.

Как да използвате мед и канела за подобряване на здравето си

Най-добрият начин да използвате меда в диетата си е като заместител на захарта.

Уверете се, че купувате нефилтриран мед, тъй като повечето от силно преработените видове мед по рафтовете на супермаркетите не предлагат никакви ползи за здравето.

Все пак използвайте меда с повишено внимание, тъй като той все още е с високо съдържание на захар.

Трябва също да знаете, че канелата съдържа съединение, наречено кумарин, което може да бъде токсично в големи дози. Съдържанието на кумарин е много по-високо в касия канела, отколкото в цейлонската канела.

Най-добре е да купувате цейлонска канела, но ако консумирате сорта касия, ограничете дневния си прием до 1/2 чаена лъжичка (0,5-2 грама). Можете безопасно да консумирате до 1 чаена лъжичка (около 5 грама) цейлонска канела на ден.

За да използвате мед и канела за лечение на кожна инфекция, смесете мед с малко количество масло от канела и го нанесете директно върху инфектираната кожа.

РЕЗЮМЕ
Медът и канелата могат да се консумират или да се прилагат върху кожата. За да извлечете най-големи ползи, купувайте висококачествен нефилтриран мед и цейлонска канела.

Изводът
Медът и канелата имат многобройни ползи за здравето, много от които са подкрепени от науката.

И двете съставки са особено полезни за подобряване на здравето на сърцето и за лечение на инфекции.

Въпреки това няма научни доказателства, че комбинирането на мед и канела създава чудодейно лекарство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *