Маточина – употреба и ползи за здравето

Маточина – ползи

Здраве на храносмилателната система

Маточина е така наречената „карминативна билка“, което означава, че може да облекчи застоялото храносмилане, да облекчи коремните спазми и да подпомогне цялостния храносмилателен процес. Летливите масла в маточината съдържат химикали, известни като „терпени“, които отпускат мускулите и облекчават симптоми като излишни газове.

Маточината съдържа едновременно „холеретици“ и „колагогени“, които могат да помогнат и при проблеми с черния дроб и жлъчния мехур. Жлъчката се произвежда в черния дроб, съхранява се в жлъчния мехур и след това се освобождава в тънките черва, за да смила мазнините. Холоретикът стимулира производството на жлъчка, докато колагогеят подобрява изхвърлянето на жлъчката от жлъчния мехур. Основните съставки на маточината в тези категории са: кафеена киселина, евгенол, хлорогенна киселина и Р-кумаринова киселина, които повишават съдържанието на храносмилателните сокове, като по този начин подобряват усвояването на храната.

За облекчаване на храносмилането е най-добре маточината да се консумира като чай, приеман непосредствено след хранене. Алтернативно, етеричното масло от маточина може да се масажира в корема, за да се стимулира храносмилателният процес. Ако маслото е „хранително“, то може да се приема вътрешно, където може да помогне за поддържане на правилния поток на стомашни сокове и жлъчка в стомаха.

Безпокойство/безсъние

Маточината съдържа активното съединение „розмаринова киселина“ – ензим, който ефективно увеличава GABA (гама-аминомаслена киселина) в мозъка. GABA е един от инхибиторните невротрансмитери, използван от мозъка за предотвратяване на прекомерна възбуда и постигане на баланс. Тя отговаря за това да не сме подложени на прекомерен стрес и играе роля в циклите на съня. Повишаването на стимулацията на GABA рецепторите ще доведе до седативен или успокояващ ефект и обяснява защо маточината работи добре като билка против тревожност.

Разликата между това, че маточината е ефективна билка против тревожност и помощно средство за сън, е в дозировката. Тя се комбинира изключително добре с билката валериана, като няколко проучвания показват, че тези две билки в комбинация могат да предизвикат дълбок и спокоен нощен сън.

Етеричното масло от маточина може да се разпръсква в ароматерапевтична маслена горелка за подобряване на настроението, насърчаване на емоционалното равновесие и спокоен нощен сън. Няколко капки от разреденото масло върху задната част на ушите или врата също могат да помогнат за преодоляване на нервността и безпокойството.

Невропротективно действие на маточина

Установено е, че гореспоменатата „розмаринова киселина“ има и невропротективно действие, като помага за защитата на клетките на мозъка и по този начин потенциално забавя стареенето на този важен орган. Изследователи от Индия са установили, че розмариновата киселина намалява свободните радикали и предпазва нервните клетки в мозъка от разрушаване. Маточината съдържа също така мощни антиоксиданти като „евгенол“, които прихващат свободните радикали, преди те да атакуват мозъчните клетки.

Щитовидната жлеза

Изследванията показват, че флавоноидите, фенолните киселини и други съединения, открити в тази универсална билка, изглежда са отговорни за регулиращите щитовидната жлеза действия на маточината. Изследвания в епруветки са установили, че маточината блокира прикрепването на антитела към клетките на щитовидната жлеза, които причиняват болестта на Грейв (хипертиреоидизъм). Сигналът на мозъка към щитовидната жлеза (тиреоид-стимулиращ хормон или TSH) също се блокира от по-нататъшно стимулиране на прекомерно активната щитовидна жлеза при това заболяване.

Етерично масло от маточина

Етеричното масло от маточина е чудесно ароматерапевтично масло за насърчаване на емоционалното благополучие, за повдигане и подобряване на настроението и за подпомагане на унасянето в дълбок релаксиращ сън. Няколко капки разредено етерично масло от маточина в задната част на ушите или шията могат да помогнат за преодоляване на световъртеж, замаяност, нервност, тревожност, гадене и повръщане.

Има някои непотвърдени данни, че то може да бъде полезно за лечение на херпеси, като помага за по-бързото им заздравяване. Това може да се дължи на силните антивирусни и антимикробни свойства на това универсално масло.

Фолклор и история

Текстове, в които се описва маточината, могат да бъдат открити още в Древна Турция, където тя е била засаждана в близост до пчелни кошери, за да насърчи пчелите да се върнат в кошера, вместо да се роят. Името на маточината „Melissa officinalis“ произлиза от гръцката дума Melissa, която означава пчела. В Древна Гърция тя е била засаждана и използвана от пчеларите в храма на Артемида, за да поддържат свещените пчели доволни.

Парфюмът, съдържащ маточина, известен като Кармелитска вода, е бил много търсен във времето на Ренесанса по-скоро поради практичност, отколкото поради необходимостта да се омайва чрез аромат. Кармелитската вода помагала да се прикрие миризмата на немитите тела, тъй като къпането се смятало за „отваряне“ на греховни мисли поради излагането на голата кожа на погледа на къпещия се. Тъй като повечето хора от този период се къпели само веднъж годишно, а в някои случаи и веднъж в живота, нуждата от сладко ухаещи парфюмирани води била много голяма. Кармелитската вода също така прикривала миризмата на болести (чума), смърт (от чума) и мръсна жизнена среда (причинители на чума), така разпространени в онзи период от човешката история.

Гръцкият лекар Диоскорид използвал маточината като лечебна билка, описвайки я като полезна за лечение на разстроено състояние на нервната система.

Традиционна употреба


От повече от 2000 години маточината се отглежда като кулинарно и лечебно растение. Билкарите от епохата на Ренесанса ценят високо тази билка заради лечебните ѝ способности, като много от тях ѝ приписват потенциал за дълъг живот, ако се приема всеки ден под формата на еликсир. Билката маточина обикновено се използва за приготвяне на чай, тинктури, а от извлеченото масло се получава чудесно свежо, етерично масло, известно като етерично масло от маточина.

Хората в цяла Европа използват маточина от векове като средство за подпомагане на храносмилането и за успокояване на изнервените нерви. Традиционно се използва за лечение на главоболие, мигрена, стомашни спазми и пикочни инфекции, наред с други неща.

Типична употреба

Чай от маточина

Използвайте 2 чаени лъжички листа от маточина на човек, на чаша вряла вода. Оставете чая да се запари за 5 – 15 минути. Прецедете и се насладете.

Тинктура от маточина

Може да се добави към вода или плодов сок и да се приема ежедневно.

Традиционно се приема: Приемайте по 2-3 мл 2-3 пъти дневно или според указанията на билковия лекар.

Етерично масло от маточина

Етеричното масло от маточина може да се използва във ваната или да се изпарява в маслена горелка. То може да се добави към масажно масло или крем. Използвайте 6-8 капки за вана.

Съставки

Цитронелал, тритерпенен, гераниал, нерал, розмаринова киселина, гераниол, флавоноиди, полифеноли.

Предпазни мерки

Маточината не трябва да се използва по време на бременност или кърмене.

Поради антитиреоидното си действие, маточината не трябва да се приема от хора със заболявания на щитовидната жлеза, без да се консултират със своя медицински специалист.

Маточината не трябва да се приема от хора, приемащи лекарства по лекарско предписание за психични разстройства, тъй като може да повлияе на медикамента. Моля, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Маточината може да предизвика сънливост и затова не трябва да се употребява преди работа с машини или шофиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *