Липов чай – ползи за тялото и ума

Още през Средновековието хората са използвали различни части от липовото дърво (наричано още „липов цвят“) – например в липовия чай – заради естествената им способност да подпомагат изпотяването и детоксикацията, да намаляват болката и тревожността.

Когато се употребява като билково лекарство под формата на чай, тоник, екстракт или разтвор за локално приложение, липата се отличава с високо съдържание на много антиоксиданти, летливи масла и други лечебни съединения. Сред тях са флавоноиди, тилирозид, кверцетин и кемпферол, които се свързват с ползи като намаляване на възпалението и отока.

Какво е липа

Чаят от липа е билков чай или „настойка“, приготвена от листата, цветовете и кората на дърветата от рода Tilia (наричани още липи).

Родът липа, който включва видовете Tilia cordata, Tilia vulgaris, Tilia platyphyllos и Tilia tomentosa, произхожда от Европа и се е появил на места като България, Румъния, бивша Югославия и Турция. Днес тя се отглежда на места като Франция и Англия.

Какво означава името „липа“? Исторически погледнато, това е популярно момчешко име в страни като Англия, въпреки че напоследък става по-скоро унисекс име. То се свързва с липата, за която се казва, че е „здрава и може да живее векове“.

Липите имат тъмносива кора, зелени сърцевидни листа и жълто-зелени цветове. Различните части на дърветата се изсушават и консервират, за да се правят чайове, тинктури и други тоници, които са богати на полезни химикали.

Гореспоменатите дървесни видове се отглеждат най-широко, тъй като техните части съдържат едни от най-високите нива на танини и слузни съединения, от които се получават най-силните екстракти.

За какво се използва липата? Наричана понякога още липов цвят или бас, тя се консумира най-често заради естественото си успокоително и противотревожно действие, но може да подпомогне и здравето на сърцето, храносмилането, дихателната и имунната система и др.

Консумацията му като противовъзпалителен чай е най-честият начин, по който се използва това билково лекарство, но се предлага и под формата на екстракт и тинктура.

Ползи от липовия чай

Ето повече за това какво ни казват изследванията за ползите от липата/липовия чай:

1. Осигурява антиоксиданти и други полезни съединения
Проучванията са установили много благоприятни за здравето химически съставки в липата, включително:

Флавоноиди, като кемпферол, кверцетин, мирицетин и гликозиди.
Летливи масла, включително алкани, фенолни алкохоли и естери, и терпени, включително цитрал, цитронелал, цитронелол, евгенол, лимонен, нерол и α-пинен.
Други съставки, като сапонини, танини и токоферол.
Аминокиселини, включително аланин, цистеин, цистин, изолевцин, левцин, фенилаланин и серин.
Въглехидрати под формата на слузни полизахариди, включително арабиноза, галактоза, рамноза и други.
Въпреки че е източник на много антиоксиданти, изследванията показват, че е с особено високо съдържание на флавоноиди, тилирозид, кверцетин и кемпферол. Тези съединения са доказани в много изследвания, че предлагат защита срещу увреждане от свободните радикали и оксидативен стрес, които могат да увредят клетките.

По-високият прием на тези химикали може да подпомогне здравето на очите, сърцето и кожата и като цяло да намали риска от някои хронични заболявания.

2. Може да помогне за намаляване на тревожността
Една от традиционните употреби на липата е „потушаване на истерията“ и намаляване на свързаните с тревожност симптоми, като лошо храносмилане, сърцебиене и повръщане.

Защо чаят от липа е полезен при тревожност? Последните проучвания показват, че екстрактът от липа може да има успокояващо действие, тъй като имитира ефекта на невротрансмитера GABA, който потиска възбудимостта в нервната система.

Смята се, че наличието на антиоксиданти като флавоноиди също спомага за регулиране на дейността на нервната система.

Някои хора съобщават, че при употребата на липа изпитват понижаване на кръвното налягане и болки, свързани с напрежението, като например тензионно главоболие. Тя може също така да спомогне за подобряване на качеството на съня чрез засилване на релаксацията и намаляване на дискомфорта.

Съдържа ли липовият чай кофеин? Не; той естествено не съдържа кофеин и се счита за билков чай.

Това го прави добър избор, ако сте чувствителни към ефектите на кофеина и сте склонни да ставате нервни или треперещи, когато го консумирате.

3. Подпомага детоксикацията и здравето на храносмилателната система
Подобно на някои други билкови чайове, включително чая от глухарче, има доказателства, които предполагат, че липата може да действа като естествен диуретик, като помага за намаляване на задържането на течности и подуването, като същевременно подпомага цялостната храносмилателна функция.

Използва се също така за стимулиране на изпотяването с цел засилване на детоксикацията и като слуз, която помага на болните да се освободят от храчките. Описано е, че има демулгентни и спазмолитични свойства, които могат да помогнат за намаляване на кашлицата, симптомите на грип и бронхит и други респираторни проблеми.

4. Може да помогне за намаляване на болката и възпалението
Някои проучвания показват, че антиоксидантите, открити в липата, включително тилирозид и кверцетин, са способни да намалят възпалението, отока и болката. Това потенциално може да доведе до ползи за хора със заболявания като артрит или фибромиалгия.

5. Може да помогне за намаляване на кръвното налягане
Смята се, че липата е естествен вазодилататор, което означава, че помага за разширяване на кръвоносните съдове и може да понижи кръвното налягане. Това е един от начините, по които тя може да намали симптомите на тревожност, главоболие и др.

Рискове и странични ефекти

Безопасен ли е липовият чай? Като цяло проучванията показват, че обикновено се понася добре и е безопасен за повечето възрастни, които го консумират в умерени количества.

За „умерен прием“ се счита приемът на между два и четири грама от чаената смес на ден, което е около три до четири чаши. Пиенето на повече от това количество може потенциално да предизвика странични ефекти като промени в кръвното налягане и храносмилането, така че е най-добре да се придържате към този диапазон.

Не трябва да консумирате липа, ако сте бременна (няма достатъчно информация за нейната безопасност), имате сърдечно заболяване или ако сте алергични към цветен прашец.

Хората, които приемат диуретици или лекарства, съдържащи литий, не трябва да пият липов чай, тъй като той може потенциално да взаимодейства с тези лекарства. Хората с анамнеза за сърдечни заболявания също трябва да бъдат предпазливи, когато започнат да използват липов чай, особено ако го пият често и за дълги периоди от време.

Как да приготвим липов чай

За да се приготви липов чай, листата, цветовете и кората се изсушават, сваряват се и се накисват във вода, като се получава „билкова настойка“. Когато купувате смес от насипни листа от магазин за чай или онлайн, търсете наименованието на вида Tilleul.

Можете да си приготвите липов чай у дома, като накиснете изсушените части (цветове, листа, кора) в гореща вода за около 5 до 10 минути или за една нощ във вода със стайна температура. Използвайте около 1,5 грама насипен чай за всяка 8-унция, която приготвяте.

Използвайте предварително приготвени торбички с чай или насипни листа/цветове/кора в цедка или мрежа за чай. По-вероятно е да приготвите силен и ефективен чай, ако купите насипни листа/цветове, които са били наскоро изсушени, вместо да използвате предварително приготвени пакетчета чай.

Как мирише липата? Описва се като подобен на чай от лайка и има слаб ароматен и цветен мирис и лек, сладък и „слузест“ (или горчив) вкус.

Някои смятат, че вкусът му е деликатен и на „цветя и дървета“.

Чайовете с по-високо съдържание на танини и ниско съдържание на слузни вещества са по-ароматни и вкусни като цяло. Можете също така да увеличите ползите за здравето и вкуса, като добавите други билки и подправки, като джинджифил, куркума и др.

Други приложения

Освен ползите и употребите, описани по-горе, други начини, по които се използват различните части на липата, включват:

Приготвяне на капки за кашлица
Производство на сладък сок или ароматизирани масла
подпомагане на лечението на епилепсия

Заключение

Чаят от липа произхожда от дърветата от вида Tilia, които се използват в Европа от много векове за лечение на състояния като тревожност, болка, кашлица и високо кръвно налягане.
Различните части на тези дървета, включително цветовете, кората и листата, се използват за приготвяне на чайове, настойки, тоници и екстракти, които могат да помогнат в борбата с възпаленията, отоците и задържането на течности.
Полезните съединения, открити в липата, включват антиоксиданти като флавоноиди, кверцетин, тилирозид и кемпферол; летливи масла и аминокиселини.
За какво е полезен чаят от липа? Ползите от липовия чай могат да включват успокояващ ефект, успокояване на храносмилателния тракт и действие като естествен диуретик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *