Копривата – как и кога да я използваме

Копривата е алтернативно средство, което хората използват по много причини, включително за намаляване на болката при артрит и за лечение на сезонни алергии.

Копривата има остри косъмчета по листата си. Тези косъмчета съдържат химикали като мравчена киселина и хистамин, които могат да раздразнят кожата и да предизвикат парене, сърбеж и зачервяване.

Космите на копривата съдържат и редица други химикали, които могат да повлияят на хората, включително ацетилхолин и серотонин.

Ползи от копривата

Копривата има остри косъмчета по листата си. Тези косъмчета съдържат химикали като мравчена киселина и хистамин, които могат да раздразнят кожата и да предизвикат парене, сърбеж и зачервяване.

Космите на копривата съдържат и редица други химикали, които могат да повлияят на хората, включително ацетилхолин и серотонин.

Облекчаване на артрита

Хората са използвали коприва за лечение на различни заболявания в продължение на векове, а средството се използва като лечебно средство и днес.

Някои хора твърдят, че копривата може да помогне при:

възпаление
болки при остеоартрит
подагра
По-старо проучване в епруветка предполага, че екстрактите от коприва могат да имат противовъзпалителни свойства и да подпомогнат лечението на симптомите на ревматоиден артрит и остеоартрит.

Необходими са обаче допълнителни проучвания при хора, за да се оцени напълно ефикасността на копривата за облекчаване на симптомите на артрита.

Намаляване на сезонните алергии

Копривата е популярно средство за лечение на сезонни алергии, които се появяват, когато дадено вещество, например полени, предизвиква в организма производството на хистамин. Хистаминът предизвиква характерните симптоми на алергичната реакция, като възпаление, сърбеж и уртикария.

Доказателствата за ефективността на копривата при облекчаване на алергиите са разнопосочни.

По-стари проучвания предполагат, че копривата може да наруши процесът на алергия, като потиска производството на хистамин в организма и свързаното с него възпаление.

Въпреки това, в проучване от 2017 г. изследователите установяват, че екстрактът от коприва не е по-добър за намаляване на симптомите на алергия от плацебо.

Националните центрове за допълващо и интегративно здраве посочват, че понастоящем няма достатъчно доказателства, които да предполагат, че копривата може да помогне за лечението на алергии.

Лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата

Доброкачествената хиперплазия на простатата (ДХП) е нераково образувание на простатната жлеза при мъжете. Състоянието може да предизвика редица симптоми, най-вече свързани с уринарните процеси.

Прегледът показва, че в комбинация с други медикаменти екстрактите от коприва могат да бъдат полезни при лечението на симптомите на БПХ. И макар че други проучвания подкрепят тези твърдения, ясно е, че са необходими още изследвания, за да се оценят напълно ползите от билката при лечението на симптомите на БПХ.

Човек трябва да потърси спешна помощ, ако развие симптоми на БПХ, за да може лекарят да изключи или да лекува всякакви сериозни проблеми.

Управление на диабета

Съществуват някои доказателства, които предполагат, че копривата може да помогне и за лечението на диабет.

Две обзорни проучвания са открили доказателства, че добавката от коприва може да помогне на хората с диабет тип 2 да управляват нивата на кръвната си захар.

Въпреки това изследователите и в двете проучвания заключават, че са необходими допълнителни изследвания, за да се определи дали копривата може да бъде полезна добавка към традиционното лечение на диабет. Към момента на изготвяне на проучването те не я препоръчват за употреба.

В резултат на това всеки, който желае да започне да приема продукти от коприва за лечение на диабета си, трябва първо да се консултира с лекаря си и по възможност да следи редовно нивата на кръвната си захар.

Видове

Копривата, или Urtica dioica, е често срещано растение, което расте в САЩ, Канада и Европа. Расте предимно във влажна, плодородна почва.

Хората обаче могат да наричат много растения от семейство Urtica коприва. Те включват:

Urtica galeopsifolia: Това растение няма жилещи косъмчета и хората често го наричат коприва без жило.
Urtica gansuensis: Този вид коприва има жилещи косъмчета и се среща в Източна Азия.
Urtica gracilis: Хората могат да я наричат американска коприва.
Urtica afghanica: Този вид коприва може да има жилещи власинки или да е без власинки и се среща в Централна и Югозападна Азия.

Как да използвате

Начинът на приемане на коприва варира в зависимост от предназначението ѝ.

Някои хора запарват листата на копривата, за да си направят чай, а екстрактът от нея се предлага и под формата на капсули, таблетки или крем. Хората могат също така да навлажнят листата на копривата и да ги нанесат върху кожата като естествен локален разтвор.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не регулира съставките, силата и твърденията за билкови лекарства или добавки, както това се прави при етикетираните лекарства. Това включва и продуктите от коприва.

Ето защо хората трябва да се посъветват с лекаря си, преди да приемат добавки с коприва, и трябва да използват тези продукти с повишено внимание.

Странични ефекти

Копривата обикновено е безопасна за консумация. Въпреки това са възможни странични ефекти, които могат да включват:

стомашни проблеми
проблеми с урината
изпотяване
копривна треска или обриви
диария
Освен това няма официални указания за безопасност при употребата на това средство при деца или бременни. По тази причина и двете групи трябва да избягват употребата на коприва.

Също така винаги е важно да се консултирате с лекар, преди да използвате каквото и да е билково средство за лечение на медицинско състояние.

Възможни лекарствени взаимодействия

Копривата може да взаимодейства с някои лекарства, включително:

лекарства за разреждане на кръвта
лечение на високо кръвно налягане
лекарства за сърдечни заболявания
лекарства за диабет


Резюме

Копривата може да има редица ползи за здравето. Въпреки това има ограничени данни, които сочат, че билката може да е полезна при лечение на артрит, алергии и БПХ.

Обикновено копривата е безопасна, но може да предизвика някои странични ефекти. Ето защо е важно да се консултирате с лекар, преди да използвате коприва за лечение на някакво състояние, тъй като тя може да взаимодейства с лекарства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *