Какви са ползите за здравето от риганa

Риганът е билка от семейството на ментата или Lamiaceae. Хората го използват от хиляди години, за да придават вкус на ястията и да лекуват здравословни състояния. Той е част от средиземноморската диета.

Гърците и римляните са свързвали ригана с радостта и щастието. Името му идва от гръцките думи „oros“, което означава планина, и „ganos“, което означава радост.

Съществуват различни видове риган. Най-разпространеният вид е Oregano vulgare, известен още като испанска мащерка и див майоран.

Хората използват риган в храната като хранителни добавки и като ароматно масло.

Антиоксидантите тимол, карвакрол, лимонен, терпинен, оцимен и кариофилен придават на билката нейния вкус и аромат. Те допринасят и за здравословните ползи от маслото от риган. Риганът осигурява и други антиоксиданти, когато хората го консумират в храната.

Ползи

Хората от Средиземноморския регион от векове използват риган в билковата медицина за лечение на много заболявания, включително:

кожни рани
болки в мускулите
астма
спазми
диария
лошо храносмилане
настинки
за укрепване на общото здраве
Учените трябва да направят още изследвания, за да потвърдят ползите от употребата на риган, но има някои доказателства, че той може да помогне:

да се бори с бактериите
облекчаване на възпалението
да регулира кръвната захар и липидите
да се бори с рака
Риганът и други билки осигуряват антиоксиданти. Хранителните антиоксиданти помагат на организма да елиминира свободните радикали – токсични вещества, които са резултат от природни процеси и стрес от околната среда. Натрупването на свободни радикали може да предизвика оксидативен стрес. Оксидативният стрес може да доведе до увреждане на клетките, което може да доведе до различни заболявания, включително рак и диабет.

Антибактериални свойства

Основните компоненти на етеричното масло от риган са карвакрол и тимол. Те могат да имат антимикробни свойства.

В лабораторно проучване от 2019 г. карвакролът и тимолът предотвратяват развитието на различни щамове на бактерията Staphyloccus aureus (S. aureus) в месо и млечни продукти, което предполага, че може да помогне за контролиране на бактериалния растеж в храните.

На фона на нарастващата загриженост за болестите, които стават резистентни към антибиотици, изследователите провеждат лабораторни тестове, за да проучат въздействието на маслото от риган върху различни микроби, които не реагират на други лекарства.

Маслото показало „значителна антибактериална активност“ срещу 11 такива микроба. Това предполага, че веществата в ригана биха могли да играят роля в борбата с болести, които вече не реагират на антибиотици.

Въпреки че тези тестове показват, че съединенията в ригана могат да имат антибактериални свойства, това не означава, че консумацията на риган ще предотврати инфекциите.

Противовъзпалителни свойства

Според един литературен обзор маслата и съставките на маслото от риган, като тимол и розмаринова киселина, изглежда имат противовъзпалителни свойства.

При проучвания върху животни екстрактът от риган намалява възпалението, което може да доведе до:

автоимунен артрит
алергична астма
ревматоиден артрит
Заслужава да се отбележи, че в проучванията са използвани концентрирани екстракти от риган. Това не е същото, както при хората, които консумират риган в храната.

Розмаринът е друга билка, която може да има противовъзпалителни свойства.

Защита от рак

Някои от съставките на ригана могат да имат противоракови свойства.

Учените са открили доказателства, че екстрактите могат да помогнат за предотвратяване на увреждането на ДНК в клетките, дължащо се на оксидативен стрес, радиация и митогени – вид протеини, които могат да предизвикат нежелано клетъчно делене.

Изследователите са открили и доказателства, че карвакролът и тимолът могат да предотвратят растежа на меланомните клетки и разпространението на рака на кожата.

Макар че е малко вероятно яденето на риган само по себе си да предотврати рака, разнообразното хранене на растителна основа, богато на антиоксиданти, може да помогне за предотвратяване на клетъчните промени, които могат да доведат до рак.

През 2013 г. лабораторни изследвания показват, че Origanum majorana може да помогне за забавяне или спиране на развитието на метастатичен рак на гърдата.

Диабет

Съединенията в ригана могат да помогнат за справяне с диабет тип 2. Авторите на проучване върху гризачи от 2016 г заключават, че екстрактът от оригана може да помогне:

подобрява инсулиновата резистентност
регулира експресията на гени, които влияят върху метаболизма на мазнините и въглехидратите
да възстановява увредените тъкани на черния дроб и бъбреците
Авторите отбелязват, че някои хора вече използват листата и маслото от риган, за да се справят с високите нива на кръвната захар.

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване. Експертите не знаят какво го причинява, но оксидативният стрес може да играе роля.

През 2015 г. изследователи установяват, че екстракт от риган подобрява състоянието на диабет тип 1 при мишки. Те предполагат, че това може да се дължи на антиоксидантните свойства на ригана, на ефекта му върху имунната система и на способността му да предотвратява клетъчната смърт.

Депресия

През 2018 г. учените проучват как лечението с масло от риган и други вещества влияе на плъхове с депресия, дължаща се на хроничен непредсказуем стрес.

След 14 дни поведението, свързано със стреса, се подобрило при плъховете, които получили лечение с риган. Авторите на изследването заключават, че риганът може да облекчи поведението, свързано със стреса.

Други възможни ползи за здравето

Според Националната медицинска библиотека хората приемат продукти от риган през устата за:

кашлица
астма
алергии
круп
бронхит
болезнени менструални спазми
ревматоиден артрит
инфекции и нарушения на пикочните пътища
главоболие
диабет
кървене след изваждане на зъб
сърдечни заболявания
висок холестерол
Хората прилагат масло от риган върху кожата за:

акне
атлетично стъпало
пърхот
рани от рак, зъбобол и заболявания на венците
брадавици
рани
гъбички
розацея
псориазис
ухапвания от насекоми и като средство за отблъскване на насекоми
мускулни и ставни болки
разширени вени


Няма достатъчно доказателства в подкрепа на медицинската употреба на риган като хранителна билка, добавка или масло в повечето от тези случаи.

Въпреки това е малко вероятно да причини вреда на повечето хора, стига те да не консумират твърде много масло от риган и да се уверят, че при локално приложение се използва разредена форма на маслото.

Хранене

Съществуват много видове риган, а съдържанието на антиоксиданти и хранителни вещества може да варира в широки граници.

Таблицата по-долу показва някои от хранителните вещества в една чаена лъжичка (ч.л.) или 1 грам (g) сушени листа от риган.

Тя показва също така от какво количество от всяко хранително вещество се нуждае един възрастен човек, според Диетичните насоки за американците 2015-2020 г. Потребностите варират в зависимост от пола и възрастта на индивида.

Съвети за готвене

Листата могат да се използват сухи или пресни, за да се придаде „средиземноморски“ вкус на различни ястия.

Той се съчетава добре с домати и често се използва в пици и сосове за паста.

Добавя се и към:

печени изделия
зеленчукови ястия
бобови растения, като леща и нахут
риба
ястия с чили
Ето няколко съвета за добавянето му към храната:

По време на готвене поръсете месото и пилето с риган за аромат.
Използвайте го в маринати или плънки.
Нарежете и смесете в тестото за хляб или пица, за да придадете аромат на билки.
Добавете пресни листа риган към салата.
Поръсете върху филийки сирене моцарела и домати и ги полейте със зехтин.
За да смекчите вкуса, опитайте следното:

Добавете към края на процеса на готвене за максимален аромат.
Нарежете, смачкайте или смелете листата, за да се освободи повече аромат.
Започнете с малко количество и го увеличавайте, тъй като прекаленото количество може да направи храната горчива.
Ако в рецептата се изисква една ч.л. сушен риган, това се равнява на една с.л. пресен риган.

В магазините за хранителни стоки може да се купи сушен или пресен риган. Могат да го отглеждат и в саксия на перваза на прозореца, на балкона или в градината. Той е многогодишно растение, което означава, че може да расте през цялата година.

Различни форми на риган могат да се закупят онлайн, включително сушен риган и семена от риган, с които да се отглежда билката.

Рискове

Риганът като билка, масло или добавка вероятно е безопасен за повечето хора.

Въпреки това хората трябва:

да се посъветват с лекаря си, преди да започнат да приемат каквато и да е добавка, особено ако приемат други лекарства или имат заболяване.

Да избягват продукти с риган 2 седмици преди операция, тъй като може да увеличат риска от кървене.

Да разреждат етеричните масла преди употреба или с масло носител, като например зехтин, или във вода, като за парна баня. Концентрацията на маслото от риган не трябва да е повече от 1 %, в противен случай може да се получи кожно дразнене.

Поглъщането на етерични масла или нанасянето им върху кожата може да бъде опасно. Хората трябва да проверят правилния начин на употреба на всеки продукт, за да предотвратят токсичност.

Риганът може да повлияе на способността на организма да абсорбира медта, желязото и цинка. Той може също така да понижи нивото на кръвната захар.

Хората с алергия към растения, принадлежащи към семейство Lamiaceae, сред които са риганът, босилекът, лавандулата, ментата и градинският чай, трябва да внимават, тъй като могат да развият алергична реакция и към риган.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *