11 доказани ползи за здравето от чесъна

Съвременните изследвания показват, че чесънът може да има някои реални ползи за здравето, като например защита срещу настинка и способност да помага за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола.

„Нека храната бъде твоето лекарство, а лекарството – твоята храна.“

Това са известни думи на древногръцкия лекар Хипократ, наричан често баща на западната медицина.

Той е предписвал чесън за лечение на различни медицински състояния – и съвременната наука е потвърдила много от тези благоприятни за здравето ефекти.

Ето 11 ползи за здравето от чесъна, които са подкрепени от изследвания върху хора.


1. Чесънът съдържа съединения с мощни лечебни свойства

Чесънът е растение от семейството на луковиците (Allium). Той е тясно свързан с лука, шалота и праза.

Всеки сегмент от луковицата на чесъна се нарича скилидка. В една луковица има около 10-20 скилидки, плюс-минус.

Чесънът расте в много части на света и е популярна съставка в кулинарията, благодарение на силната си миризма и вкус.

В древната история обаче чесънът се е използвал най-вече заради неговите здравословни и лечебни свойства.

Употребата му е добре документирана от много големи цивилизации, включително египтяни, вавилонци, гърци, римляни и китайци.

Учените вече знаят, че повечето от ползите на чесъна за здравето се дължат на серни съединения, които се образуват при нарязване, смачкване или дъвчене на скилидка чесън.

Може би най-известното съединение е алицинът. Въпреки това алицинът е нестабилно съединение, което присъства само за кратко в пресния чесън, след като е бил нарязан или смачкан.

Други съединения, които могат да играят роля за ползите от чесъна за здравето, включват диалил дисулфид и s-алил цистеин.

Серните съединения от чесъна навлизат в тялото ви от храносмилателния тракт. След това те се разпространяват в целия организъм и оказват силно биологично въздействие.

Една скилидка (3 грама) суров чесън съдържа:

Манган: 2% от дневната стойност (ДС)
Витамин В6: 2 % от дневната доза
Витамин С: 1 % от дневната доза
Селен: 1% от дневната доза
Влакна: 0,06 грама
Това съдържа 4,5 калории, 0,2 грама протеини и 1 грам въглехидрати.

Чесънът съдържа и следи от различни други хранителни вещества.

РЕЗЮМЕ
Чесънът е нискокалоричен и богат на витамин С, витамин В6 и манган. Той съдържа и следи от различни други хранителни вещества.


2. Чесънът е изключително хранителен, но има много малко калории.

Една скилидка (3 грама) суров чесън съдържа:

Манган: 2% от дневната стойност (ДС)
Витамин В6: 2 % от дневната доза
Витамин С: 1 % от дневната доза
Селен: 1% от дневната доза
Влакна: 0,06 грама
Това съдържа 4,5 калории, 0,2 грама протеини и 1 грам въглехидрати.

Чесънът съдържа и следи от различни други хранителни вещества.

РЕЗЮМЕ
Чесънът е нискокалоричен и богат на витамин С, витамин В6 и манган. Той съдържа и следи от различни други хранителни вещества.

3. Чесънът може да помогне за предпазване от болести, включително обикновена настинка.

Известно е, че добавките с чесън засилват функцията на имунната система.

Голямо, 12-седмично проучване установи, че ежедневната добавка с чесън намалява броя на простудните заболявания с 63% в сравнение с плацебо.

Средната продължителност на симптомите на настинка също е намалена със 70% – от 5 дни в групата на плацебо до само 1,5 дни в групата на чесъна.

Друго проучване установява, че висока доза екстракт от отлежал чесън (2,56 грама на ден) намалява броя на дните, в които сте болни от настинка или грип, с 61 %.

Въпреки това в един преглед се стига до заключението, че доказателствата са недостатъчни и са необходими допълнителни изследвания.

Въпреки липсата на убедителни доказателства, добавянето на чесън към диетата ви може да си струва да опитате, ако често се простудявате.

РЕЗЮМЕ
Хранителните добавки с чесън могат да помогнат за предотвратяване и намаляване на тежестта на заболявания като грип и настинка, но е необходимо да се проведат допълнителни изследвания, преди да се направят каквито и да било заключения.

4. Активните съединения в чесъна могат да намалят кръвното налягане

Сърдечно-съдовите заболявания като инфаркт и инсулт са причина за повече смъртни случаи, отколкото почти всяко друго заболяване.

Високото кръвно налягане, или хипертонията, е един от най-важните фактори, които могат да доведат до тези заболявания.

Проучвания върху хора са установили, че добавките с чесън имат значително въздействие върху намаляването на кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане.

В едно проучване 600-1 500 mg екстракт от стар чесън са били също толкова ефективни, колкото лекарството атенолол, за намаляване на кръвното налягане за 24-седмичен период.

Дозите на добавките трябва да са доста високи, за да имат желания ефект. Необходимото количество се равнява на около четири скилидки чесън на ден.

РЕЗЮМЕ
Изглежда, че високите дози чесън подобряват кръвното налягане при хора с известно високо кръвно налягане (хипертония). В някои случаи добавките могат да бъдат толкова ефективни, колкото и обикновените лекарства.

5. Чесънът подобрява нивата на холестерола, което може да намали риска от сърдечни заболявания

Чесънът може да понижи общия и LDL (лошия) холестерол.

При хора с висок холестерол добавките с чесън изглежда намаляват общия и LDL холестерол с около 10-15%,

Ако разгледаме конкретно LDL (лошия) и HDL (добрия) холестерол, изглежда, че чесънът намалява LDL, но няма надежден ефект върху HDL.

Високите нива на триглицеридите са друг известен рисков фактор за сърдечни заболявания, но изглежда, че чесънът няма значителен ефект върху нивата на триглицеридите.

РЕЗЮМЕ
Хранителните добавки с чесън изглежда намаляват общия и LDL (лошия) холестерол, особено при хора с висок холестерол. HDL (добрият) холестерол и триглицеридите изглежда не се повлияват.

6. Чесънът съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и деменцията

Оксидативното увреждане от свободните радикали допринася за процеса на стареене.

Чесънът съдържа антиоксиданти, които подпомагат защитните механизми на организма срещу оксидативното увреждане.

Установено е, че високи дози добавки с чесън увеличават антиоксидантните ензими при хората, както и значително намаляват оксидативния стрес при хора с високо кръвно налягане.

Комбинираният ефект върху намаляването на холестерола и кръвното налягане, както и антиоксидантните свойства, могат да намалят риска от често срещани мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер и деменция.

РЕЗЮМЕ
Чесънът съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за защита срещу увреждане на клетките и стареене. Той може да намали риска от болестта на Алцхаймер и деменция.

7. Чесънът може да ви помогне да живеете по-дълго

Потенциалното въздействие на чесъна върху дълголетието е невъзможно да се докаже при хора.

Но като се има предвид благоприятното въздействие върху важни рискови фактори като кръвното налягане, логично е чесънът да ви помогне да живеете по-дълго.

Фактът, че той може да се бори с инфекциозните заболявания, също е важен фактор, тъй като те са чести причини за смърт, особено при възрастните хора или хората с нарушена имунна система.

РЕЗЮМЕ
Известно е, че чесънът оказва благоприятно въздействие върху често срещани причини за хронични заболявания, така че е логично той да ви помогне да живеете по-дълго.

8. Спортните постижения могат да се подобрят с добавки с чесън

Чесънът е едно от най-ранните вещества за подобряване на спортните постижения.

Традиционно е бил използван в древните култури за намаляване на умората и подобряване на работоспособността на работниците.

Най-вече е бил даван на олимпийските атлети в Древна Гърция.

Проучванията върху гризачи показват, че чесънът помага за подобряване на физическата работоспособност, но са проведени много малко проучвания върху хора.

В едно малко проучване хората със сърдечни заболявания, които са приемали чесново масло в продължение на 6 седмици, са намалили с 12 % пиковата сърдечна честота и са подобрили капацитета си за упражнения.

Проучване върху девет състезатели по колоездене обаче не открива никакви ползи за работоспособността.

Други проучвания показват, че с чесъна може да се намали умората, предизвикана от физическо натоварване.

РЕЗЮМЕ
Чесънът може да подобри физическото представяне при лабораторни животни и хора със сърдечни заболявания. Ползите за хора без сърдечни заболявания все още не са категорични. В крайна сметка са необходими допълнителни изследвания.

9. Консумацията на чесън може да помогне за детоксикацията на тежките метали в организма

Доказано е, че във високи дози серните съединения в чесъна предпазват от увреждане на органите от токсичността на тежките метали.

Четириседмично проучване при служители в завод за автомобилни акумулатори (които са били прекомерно изложени на въздействието на олово) установява, че чесънът намалява нивата на олово в кръвта с 19 %. Той също така намалява много клинични признаци на токсичност, включително главоболие и кръвно налягане.

Три дози чесън всеки ден дори превъзхождат лекарството D-пенициламин в намаляването на симптомите.

РЕЗЮМЕ
В едно проучване е доказано, че чесънът значително намалява токсичността на оловото и свързаните с нея симптоми.

10. Чесънът може да подобри здравето на костите

Няма проучвания при хора, които да са измерили ефекта на чесъна върху загубата на костна маса.

Изследвания върху гризачи обаче показват, че той може да сведе до минимум загубата на костна маса чрез увеличаване на естрогена при женските.

Едно проучване при жени в менопауза установява, че дневна доза сух чеснов екстракт (равна на 2 грама суров чесън) значително намалява маркер за естрогенен дефицит.

Това предполага, че тази добавка може да има благоприятно въздействие върху здравето на костите при жените.

Храни като чесън и лук също могат да имат благоприятен ефект върху остеоартрита.

РЕЗЮМЕ
Изглежда, че чесънът има някои ползи за здравето на костите, като повишава нивата на естроген при жените, но са необходими повече изследвания върху хора.

11. Чесънът е лесен за включване в диетата ви и придава вкус

Последното не е от полза за здравето, но все пак е важно.

Чесънът е много лесен за включване във вашата диета. Той допълва повечето пикантни ястия, особено супите и сосовете. Силният вкус на чесъна може да придаде и допълнителен колорит на иначе безвкусни рецепти.

Чесънът се предлага в няколко форми – от цели скилидки и гладки пасти до прахове и добавки като чеснов екстракт и чесново масло.

Често срещан начин за използване на чесън е да се пресоват няколко скилидки пресен чесън с преса за чесън, след което да се смесят с екстра върджин зехтин и малко сол. Това се използва като много прост и хранителен дресинг за салати.

Странични ефекти на чесъна
Все пак имайте предвид, че чесънът има и някои отрицателни страни, като например лошия дъх. Има и някои хора, които са алергични към него.

Ако имате нарушение на кръвосъсирването или приемате лекарства за разреждане на кръвта, посъветвайте се с лекаря си, преди да увеличите приема на чесън.

РЕЗЮМЕ
Чесънът е вкусен и лесен за добавяне към диетата ви. Можете да го използвате в пикантни ястия, супи, сосове, дресинги и др.

Основното е, че:
В продължение на хиляди години се е смятало, че чесънът има лечебни свойства. Сега науката започва да го потвърждава.

Ако в момента приемате лекарства за разреждане на кръвта, не забравяйте да се консултирате с лекаря си, преди да увеличите драстично приема на чесън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *