Ехинацея за деца: Ползи, дозировка, видове и предпазни мерки

Ехинацеята е цъфтящо растение, което произхожда от Северна Америка. Известна е още като американска ехинацея или лилава ехинацея. Видовете ехинацея, за които се смята, че имат най-голяма лечебна стойност, са Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia и Echinacea pallida.

Известно е, че индианците, предимно от равнинния регион, са използвали ехинацея като средство за лечение на много здравословни състояния. Днес ехинацеята е популярно билково средство, което се използва за лечение на различни състояния, включително настинки и инфекции на горните дихателни пътища.

В тази статия ще разгледаме потенциалната стойност и приложения на ехинацеята, както и какво казват изследванията за нейната ефективност при здравословни състояния при деца.

Свойства на ехинацеята

Растенията ехинацея съдържат съединения и антиоксиданти, които могат да имат множество ползи. Те включват цикоринова киселина, която може да помогне за намаляване на възпалението в мозъка, свързано със загуба на паметта.

Една от теориите е, че антиоксидантите в ехинацеята могат да помогнат за предпазване на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, което прави организма по-способен да се бори с инфекциите и болестите.

Потенциални употреби на ехинацея

Ехинацеята се използва от някои в опит да:

намаляване на тежестта и продължителността на обикновената настинка
намаляване на честотата на инфекциите на горните дихателни пътища
намаляване на възпаленията в тялото и мозъка
намаляване на кръвната захар
намаляване на чувството на тревожност
лечение на акне
лекува рани


Предполагаеми ползи от ехинацея при деца

Ехинацеята се използва от векове. Неофициални данни от родители показват, че някои щамове ехинацея, най-вече Echinacea purpurea, са полезни за лечението на определени състояния при деца.

Въпреки това изследванията за ефективността на ехинацеята при здравословни състояния при деца не са убедителни.

Данните за ефективността на ехинацеята при здравословни състояния при деца са ограничени и неубедителни. Наличните данни сочат, че тя може да има някои ограничени ползи при възрастни, като например облекчаване на акне, намаляване на тежестта на простудните заболявания и намаляване на продължителността на настинка или грип.

Какво показват изследванията

Изследванията върху ехинацеята далеч не са убедителни. Някои изследвания откриват ползи за децата, а други – не. В някои случаи дори има доказателства, че ехинацеята влошава някои заболявания.

За настинки
Родителите понякога използват ехинацея за лечение на настинка на детето си. Мета-анализНадежден източник на 14 проучвания установява, че ехинацеята намалява вероятността от настинка с 58%. Установено е също така, че приемът на ехинацея намалява продължителността на простудните заболявания с 1,4 дни.

Въпреки това, друг мета-анализ на Trusted Source, който разглежда 24 рандомизирани контролирани проучвания, състоящи се от 4631 участници, установява, че продуктите с ехинацея имат слаба или никаква полза за лечение на обикновена настинка.

Проучване на Trusted Source на деца на възраст от 2 до 11 години установи, че ехинацеята не е полезна за лечение на симптомите на инфекции на горните дихателни пътища. Установено е също така, че децата, които са използвали ехинацея, са били по-склонни да получат обрив, отколкото тези, които не са я използвали.

Този страничен ефект може да се дължи на алергии. Отделно проучванеНадежден източник установи, че ехинацеята понякога предизвиква остри реакции на свръхчувствителност (преувеличен имунен отговор) при деца.

За ушни инфекции
Ушните инфекции при децата са често срещана диагноза. Едно проучванеTrusted Source установи, че ехинацеята не само няма никаква стойност за лечение на ушни инфекции, но и създава гранично повишен риск от получаването им при децата.

По-стар систематичен преглед на 26 контролирани клинични изпитванияTrusted Source установи, че ехинацеята може да има ползи за имунната система. Изследователите посочват, че методологията в повечето от тези проучвания е ниска и поради това не е надеждна. Те заключиха, че са необходими повече изследвания в тази област.

За акне
Лабораторно проучване на Trusted Source установява, че Echinacea purpurea убива бактериите, причиняващи акне и намалява възпалението.

Все още са необходими проучвания върху хора за ехинацея и акне, за да се определи дали този ефект може да бъде възпроизведен при хора.

Най-добри форми на ехинацея за употреба
Ехинацеята се предлага в различни форми. Те включват:

дъвчащи таблетки
дъвки
сироп
таблетки за смучене
капсули
течен екстракт
прах
чай

Някои продукти с ехинацея съдържат други съставки, като витамин С или цинк, които могат да имат определени ползи за възрастните. Тези съставки обаче вероятно няма да имат никаква полза за детето, освен ако то няма недостиг на витамини или минерали, което е много рядко срещано явление.

Други продукти съдържат съставки, които може да желаете да избягвате, като палмово масло, царевичен сироп или захар.

Винаги четете етикета, за да определите активните и неактивните съставки, както и препоръчителната доза.

Колко и колко често да използвате

Тъй като билковите добавки не се регулират, няма официална препоръка за безопасна доза ехинацея за деца.

Ако решите да давате на детето си ехинацея, инструкциите за дозиране, предоставени на продукта, който купувате, могат да бъдат най-доброто ръководство за определяне на подходящата доза за възрастта и теглото на детето ви, въпреки че това не е установено.

Предпазни мерки

Билковите лекарства не са регулирани
Хомеопатичните и билковите лекарства не се регулират или контролират от Администрацията по храните и лекарствата (FDA). За родителите това премахва едно ниво на сигурност за това какво има в продукта, който давате на детето си.

Освен това не всички видове ехинацея са еднакви. Свойствата на продуктите с ехинацея се различават значително в зависимост от различни фактори. Те включват:

използвания вид ехинацея
използваните части на растението
метода на извличане
Тези фактори могат да затруднят определянето не само на дозата, която трябва да получи вашето дете, но и на ефикасността на продукта, който купувате.

Някои от тях могат да съдържат неизвестни съставки
Мястото и начинът на производство на ехинацеята могат да окажат значително влияние върху нейното качество и безопасност. Установено е, че някои продукти с ехинацея са замърсени с токсини като олово, арсен и селен.

Тези проблеми се усложняват от опасенията, свързани с етикетирането. Тъй като ехинацеята не е регулиран продукт, е установено, че етикетите са подвеждащи, включително тези, които посочват, че са стандартизирани.

В някои случаи, въпреки че е посочено на етикета, в продукта изобщо няма ехинацея. В някои от тях има и по-малко ехинацея от посоченото.

Търсете надеждни, добре познати производители

Когато купувате ехинацея или каквато и да е билкова добавка, търсете надеждни, добре познати производители, които осигуряват прозрачност за съставките и качеството на продуктите си. Но имайте предвид, че това не е гаранция за безопасност.

Консултирайте се с лекар

Винаги е добра идея да се консултирате с педиатъра на детето си за хранителните добавки, които се продават без рецепта, и за билковите добавки, които планирате да използвате.

Напомнете на лекаря на детето си за всички продукти и лекарства, които детето ви приема. Попитайте дали има други добавки или лекарства, които биха били по-подходящи от ехинацеята за настоящото състояние на детето ви.

Изводът
Неофициални данни сочат, че някои хора смятат, че ехинацеята може да е полезна за децата. Изследванията върху ехинацеята за деца обаче не потвърждават надеждно това.

Преди да използвате ехинацея, посъветвайте се с педиатъра на детето си за предполагаемите ползи и потенциалните рискове от нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *