12 невероятни ползи за здравето от шипката

Ползите от шипките надхвърлят представите ви за тях. Те са богати на витамин С и биоактивни съединения като феноли, ликопен и елагова киселина. Тези фалшиви плодове на диворастящите розови растения се използват в традиционната медицина, а ползите от тях са обстойно изследвани. В тази статия са разгледани 12-те невероятни ползи от тези богати на хранителни вещества плодове и няколко лесни рецепти, които да опитате. Прочетете!

За какво е полезна шипката?

Плодът има редица приложения. На първо място, той се използва за предотвратяване на редица заболявания – някои от тях включват остеоартрит и стомашни заболявания. Той може да се използва и като диуретик и леко слабително средство. Плодът се използва и за намаляване на жаждата и други видове стомашни възпаления.

Ползи за здравето от розата на бедрата
Ползите от шипките са много и причината да са толкова популярни е, че са много ефективни при лечението на голямо разнообразие от здравословни състояния. Нека видим кои са те.

Могат да помогнат за предотвратяване на рак и други хронични заболявания

Според едно проучване екстрактът от шипка намалява растежа и миграцията на клетките на рака на гърдата (3). В проучването най-високите концентрации на екстракт от шипка са намалили миграцията на клетките на рака на гърдата с цели 45 %. Екстрактът от плода също така предотвратява раковия растеж в мозъка – място, където клетките на рака на гърдата са склонни да се разпространяват.
Друго сръбско проучване се фокусира върху фитохимикалите, съдържащи се в чая от шипка. Полифенолите, съдържащи се в плода, могат да попречат на човешките ракови клетки да се размножават.

Според испанско проучване шипките могат да бъдат активни компоненти във функционални диети, които могат да помогнат за предотвратяване на колоректален рак. Плодът има и противовъзпалително действие, което допринася за неговите ракопрофилактични свойства. Шипките съдържат някои биоактивни съединения като феноли, аскорбинова киселина (витамин С), бета-каротин, танини и пектини – всички те спомагат за ограничаване на оксидативния стрес, който иначе може да доведе до рак.
Японско проучване също подчертава ефикасността на плода за потискане на възпалението и произтичащото от него размножаване на раковите клетки. Един от основните флавоноиди в шипката, наречен тилирозид, притежава похвално противовъзпалително действие. въпреки че екстрактът от шипка е безопасен, трябва да се има предвид едно нещо – пациентите, които приемат шипка заедно с някои лекарства, трябва да бъдат особено внимателни. Това е така, защото шипката може да взаимодейства с лекарства, отпускани с рецепта и без рецепта.
Шипките съдържат и други активни съединения, наречени каротеноиди, за които е известно, че забавят разрастването на някои форми на тумори. Установено е също така, че екстрактът от шипка предотвратява епителит, който може да бъде причинен от лъчетерапия при пациенти с рак на главата и шията. Наблюдава се също така, че плодът спира и дори обръща растежа на някои видове рак.
Изненадващо шипките съдържат и ликопен (съединението, което им придава червен цвят). Ликопенът е популярен със своята противоракова активност. Той стимулира комуникацията между клетките, чието увреждане води до растежа на раковите тумори.

Понижаване на холестерола

Редовният прием на екстракт от шипка е свързан с понижаване на нивата на холестерола. Плодът е особено ефективен при пациенти със затлъстяване – при пациенти, които ежедневно в продължение на шест седмици са консумирали напитка, приготвена от прах от шипка, се наблюдава значителен спад в нивата на общия холестерол в кръвта с цели 5 %. Този спад може дори да намали риска от сърдечни заболявания със 17 процента. Шипката може да се използва и като безопасна алтернатива на антихолестеролните лекарства (като статините), които могат да имат странични ефекти.

Допълнителни ползи от витамин С

Шипките са толкова пълни с витамин С, че хранителното вещество заслужава специално споменаване. Между другото, знаете ли, че плодовете съдържат 60 пъти повече витамин С, отколкото се съдържа в един портокал?

Една от основните ползи от витамин С е потенциалното стимулиране на производството на колаген в организма. Колагенът е белтък, който образува съединителната тъкан в тялото. Витаминът също така лекува възпаления и подобрява имунитета. Той предотвратява скорбут – заболяване, което може да причини мускулна слабост, болки в ставите, обриви и загуба на зъби.
Витамин С в шипките помага и за поддържане на здравето на кръвоносните съдове. А поради високите нива на този витамин дори американските индиански племена са използвали чая от плодовете за лечение на респираторни заболявания.

Ето един бърз съвет за вас – когато става въпрос за готвене на шипки (или всяка друга храна, богата на витамин С), никога не използвайте алуминиеви тигани или прибори, тъй като те могат да унищожат витамина в храната.
Витамин С в шипките също така помага на тялото ви да усвоява по-добре желязото. Желязото има няколко предимства, като основното от тях е предотвратяването на анемия и поддържането на кръвта ви здрава. И да, витамин С може да помогне за предотвратяване и съкращаване на продължителността на симптомите на настинка и грип. Така че, не е нужно да се притеснявате, дори ако сезоните се сменят.

Помощ за предотвратяване на ревматоиден артрит

В едно проучване пациентите, които са получавали шипка, са показали по-голямо подобрение на артритните състояния. В друго проучване, проведено още през 2008 г., прахът от шипка е намалил болката в бедрата, ставите и коленете с около една трета. Изследването е проведено върху 300 пациенти с остеоартрит.

Шипките съдържат и мастната киселина GOPO, която според експертите е растителният вариант на рибеното масло. А GOPO може да е един от факторите, допринасящи за антиартритните свойства на плодовете. Установено е, че таблетките с екстракт от шипка намаляват артритната болка с цели 90 %. Всъщност едно от популярните лекарства за артрит, наречено LitoZin, е направено от преработени смлени шипки.
Друго важно качество на шипките (по отношение на лечението на артритните симптоми) е, че те нямат улцерогенен ефект като някои други лекарства.

Може да помогне за управлението на диабета

Някои изследвания върху животни показват, че редовният прием на 40 грама шипка на прах може да понижи нивата на кръвната захар и да подпомогне лечението на диабет (24). Мишки, на които е бил индуциран прием на шипков прах, са показали по-добър глюкозен толеранс от мишки, на които не е бил прилаган – и това показва подобна възможност и при хората.

Добър за сърцето

В едно проучване, проведено от шведския Департамент по експериментална медицинска наука, е установено, че приемът на шипка на прах значително намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Флавоноидите и антиоксидантите в шипката също така предпазват организма от сърдечни заболявания.

Лечение на възпаление

Това може да е подобно на това, което видяхме за шипката и нейното благоприятно въздействие върху остеоартрита. Според едно датско проучване редовният прием на шипка може да намали нивата на С-реактивния протеин – вещество, произвеждано от черния дроб, чиято концентрация се увеличава при увеличаване на възпалението.

Също така, някои проучвания твърдят, че противовъзпалителните свойства на шипката се дължат на нейните семена, а не на обвивката ѝ (28). Противовъзпалителните свойства на шипката помагат и за предотвратяване на ерозията на хрущялите (29).

Подпомагане на храносмилането

Както съобщава Мичиганският университет, кожата на плода на шипката може да помогне за предотвратяване на стомашни болки и лечение на други храносмилателни проблеми.

Регулиране на кръвното налягане

Според един доклад на Министерството на земеделието на Съединените щати приемът на шипка може да доведе до значително понижаване на нивата на кръвното налягане. но не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, ако приемате лекарства за кръвно налягане.

Подобряване на здравето на кожата

Маслото от плодовете на шипката прониква дълбоко в слоевете на кожата и подобрява нейното здраве. Витамин С, както видяхме, стимулира производството на колаген и намалява бръчките и фините линии. Плодът съдържа и витамин А, който подобрява съдържанието на влага в кожата.

Шипковото масло се бори и с уврежданията от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Антиоксидантите в плода подобряват структурата и тонуса на кожата и помагат за лечението на пигментацията. Есенциалните мастни киселини в шипковото масло също предотвратяват образуването на белези и насърчават регенерацията на кожата. Но не забравяйте, че маслото не трябва да се прилага директно върху акне.

Според сведенията известни личности като херцогинята на Кеймбридж и Виктория Бекъм (наред с няколко други) използват шипково масло, за да запазят кожата си без петна. Маслото от плода е подходящо и за коригиране на тъмни петна и за лечение на суха или сърбяща кожа.

Според японско проучване шипката, ако се приема орално, може да се използва като средство за избелване на кожата.

Шипката съдържа и кверцетин, за който е установено, че предотвратява меланома – сериозна форма на рак на кожата. Проучване, проведено в Тайланд, посочва, че използването на шипка на прах за кожата може да подобри предизвиканите от стареенето кожни състояния.

Подобряване на кръвообращението

Чаят от шипка, когато се приготвя, може да подобри кръвообращението (35).

Подобряване на здравето на бъбреците

Според доклад на Националната медицинска библиотека на САЩ шипковият чай може да се използва за лечение на бъбречни заболявания (36).

Сега, след като видяхте какви са ползите от шипките, какво ще кажете да разгледате някои хранителни рецепти с шипки?

Използване на шипката

Нека да поговорим за приложенията на маслото от шипка за цялостното ви здраве.

Сироп от шипка

Според някои лични данни сиропът от шипка може да помогне за лечение на болки при артрит. А в допълнение към витамин С, сиропът повишава и приема на витамин D. Така че, ако сте човек, който се излага минимално на слънце, това може да е в плюс.

Приготвянето на сиропа е доста лесно. Необходими са ви 2,2 килограма шипки, 3 литра вода и 1 килограм мека кафява захар. Сварете 2 литра вода. Намачкайте шипките и ги добавете към врящата вода. Отстранете от огъня и оставете да се запари за около 20 минути. Изсипете шипките и течността в торбичка за желиране и оставете сока да изтече през нея. Трябва да извлечете възможно най-много течност.

Добавете пулпата от шипки обратно в тенджерата с 1 литър вода и оставете да заври. Отстранете от огъня и оставете да се накисва за около 20 минути. Прецедете отново през торбичката за желе.

Накрая можете да добавите захар към прецедената шипкова течност, да я кипнете за 5 минути и да я налеете в стерилизирани бутилки.

Шипка на прах

Можете да използвате шипкова течност на прах за предотвратяване на обикновена настинка и други свързани с нея симптоми. Можете да направите това, когато времето подлежи на промяна. Просто смесете праха в сутрешната си зърнена закуска или в киселото мляко или в смутито.

Чай от шипка

Чували ли сте за ползите от шипковия чай? Ако не, чаят, също като плодовете, има противоракови и имуноукрепващи свойства. Той е богат на антиоксиданти, които намаляват оксидативния стрес, който в противен случай може да доведе до редица здравословни усложнения.

Каква е препоръчителната доза за шипка?

Не съществува конкретна дозировка като такава. За розовите листенца дозата е около 3 до 6 грама дневно.

О, да, приключихме с ползите от шипките. Но какво да кажем за страничните ефекти?

Странични ефекти на шипките

Повечето странични ефекти на шипките идват от прекомерната доза витамин С, а за да се постигне това, трябва да се консумират нереалистичните 100 грама от плода на ден.

Дори и тогава предозирането с витамин С не е смъртоносно. Някои от страничните ефекти включват главоболие, замайване, диария, стомашни спазми и киселини. Възможно е също така да предизвика гадене и умора.

Бременност и кърмене

Ако говорим за бременни или кърмещи жени, няма надеждна информация. Следователно, използвайте само количествата за храна. Или напълно избягвайте употребата му.

Камъни в бъбреците

Големите количества витамин С могат да причинят и камъни в бъбреците. Следователно хората с бъбречни проблеми трябва да се консултират с лекаря си, преди да консумират плода.

Лекарствени взаимодействия

Шипката може да взаимодейства с естрогени, тъй като съдържа витамин С. Плодът може да взаимодейства и с варфарин – лекарство, което се използва за забавяне на съсирването на кръвта.

Заключение

Ползите от шипките се дължат на съдържащите се в тях витамин С, феноли, ликопен и елагова киселина. Те могат да намалят риска от рак и потенциално да предотвратят други хронични заболявания. Те също така помагат за понижаване на нивата на холестерола, за повишаване на имунитета и за справяне с диабета. Прекомерната консумация на шипки обаче може да предизвика главоболие, замайване, киселини, диария и стомашни спазми. Затова ги консумирайте в умерени количества. Можете също така да опитате някоя от горепосочените рецепти, за да включите шипки в диетата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *