9 впечатляващи ползи от девесила

Някои от най-важните ползи за здравето на любеницата включват способността ѝ да подобрява състоянието на кожата, да укрепва имунната система, да подобрява дишането, да защитава бъбреците, да успокоява храносмилането, да предотвратява алергични реакции, да намалява възпаленията и да помага при менструация.

Какво е девесил

Девесила може да е единственият член на рода Levisticum, но това многогодишно листно растение е изключително ценно в културите по целия свят. Това растение, чието научно наименование е Levisticum officinale, е дори малко загадъчно, тъй като учени и ботаници все още водят разгорещени спорове за произхода му – между Средиземноморието и Югозападна Азия. То отдавна се използва в Европа и е много търсено за своите листа, корени и семена.

В зависимост от предназначението различните части на девесил могат да се използват в салати, супи и бульони, като подправка или дори като ароматична съставка в напитки и алкохол. Високата концентрация на кумарини, лимонен, камфор и евгеноли допринася за впечатляващите ползи за здравето, свързани с тази билка, и макар че тя не е широко разпространена в целия свят, е особено предпочитана в Европа и Азия. Сега нека разгледаме по-отблизо някои от важните ѝ ползи за здравето.

Ползи за здравето от девесила

Ползите за здравето от девесил включват:

Противоалергично действие

Много от ползите за здравето от девесил са свързани с противовъзпалителния и успокояващия му характер, като същото важи и за облекчаване на въздействието на алергените. Освен това той съдържа значителни количества кверцетин, който е естествен инхибитор на хистамините. Това ще намали алергичната реакция на организма ви, като елиминира сърбежа в очите, хремата и други по-сериозни алергични реакции.

Добър за кожата

Успокояващите свойства на любеницата се разпростират и върху кожата. Когато листата се нанасят директно върху кожата или се прави мехлем, той може да бъде много ефективен за намаляване на симптомите на псориазис и акне, което води до по-гладка и добре изглеждаща кожа. Антиоксидантите, които се съдържат в него, могат също така да помогнат за предотвратяване на бръчките в някои случаи и да увеличат притока на кръв към повърхността на кожата, подобрявайки нейния тонус и външен вид.

Усилване на дишането

Ако страдате от респираторно заболяване, лютивият живовляк може да действа като отхрачващо средство, за да изчисти излишните храчки и слуз в храносмилателните пътища. Освен това евкалиптолът, един от основните успокояващи агенти, които се съдържат в него, може да намали дразненето и възпалението в белите дробове, насърчавайки по-бързото излекуване.

Антибактериални ефекти

Проучванията показват, че лютивият живовляк има значителен ефект върху различни микроби и чужди агенти, които могат да причинят заболявания в организма. Въпреки че изследванията все още продължават, те са установили положителни връзки между приема на любеница и намаляването на случаите на E. coli, Salmonella и други опасни инфекции.

Храносмилателни процеси

Противовъзпалителният характер на любеницата я прави идеална за успокояване на разстроени стомаси и за връщане на стомашно-чревната система в неутрално състояние. Той може да помогне за намаляване на подуването на корема и излишните газове, като намали дразненето в червата и насърчи здравословното, нормално движение в дебелото черво.

Облекчаване на менструалния цикъл

Когато се приема в началото на менструалния цикъл, лютивият живовляк може да действа успокояващо на много от най-тежките странични ефекти на менструацията, включително спазми и подуване на корема. Съществува и висока хранителна плътност, която го прави ефективен за поддържане на енергията и настроението ви високи през тази по-стресираща част от месеца.

Облекчаване на артрита

Естественият противовъзпалителен характер на любеницата я прави идеалното средство за тези, които страдат от състояния като подагра, артрит и хемороиди. Ако страдате от болезнено възпаление където и да е в тялото си, консумирайте листа от девесил или добавете тази билка към следващото си ястие – може да се изненадате от облекчението.

Здраве на бъбреците

Въпреки че точният механизъм не е напълно изяснен, лютивината се свързва с подобряване на здравето на бъбреците. Той действа като странен вид диуретик, известен като акваретик, който стимулира уринирането, но не води до загуба на електролити. Това е много по-здравословна форма на уриниране, ако се опитвате да детоксикирате тялото си без риск от дехидратация, като по този начин подобрявате здравето на бъбреците си.

Заключително предупреждение

Има само един последователен доклад за негативни реакции от лютивината и той е доста странен. Някои хора са съобщили за повишена фоточувствителност след редовна консумация на любеница. Поради тази причина бихме препоръчали да се консумира само умерено количество, ако стане редовна част от билковия ви режим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *