Бял равнец – ползи за здравето

Бял равнец – билка, използвана при възпаления, рани, диабет, неврологични проблеми и др.

Белият равнец е цъфтящо растение, което от векове се използва в традиционната медицина като противовъзпалително средство и за лечение на кожни рани. Други лечебни приложения на белия равнец включват облекчаване на храносмилателни разстройства, облекчаване на тревожността и подпомагане на неврологични състояния.

Съществуват изследвания, които донякъде потвърждават широкия спектър от терапевтични приложения на белия равнец, но те са много предварителни.

Белият равнец е известен и като:

Achillea
Кръвница
дърводелски плевел
Дяволска коприва
Носна кървавица
Старчески пипер
Зърнастец
Хилядолистен
Раничка

Лечебни употреби на бял равнец


Растенията от бял равнец са изследвани за широк спектър от здравословни проблеми и заболявания, за които традиционно се използват. Всички изброени по-долу употреби са свързани с някои изследвания. Повечето от тях обаче са проведени върху животни или върху изолирани клетки в лаборатория.

Изпитванията върху хора досега са били редки. Това означава, че изследванията са в начален стадий и резултатите трябва да бъдат повторени в по-големи и по-задълбочени проучвания, преди да се потвърди пълният профил на безопасността и ползите от белия равнец.


Възпаление

В преглед на медицинската литература за растението бял равнец, наречено Achillea millefolium L., от 2017 г. са изброени няколко лечебни употреби на растението, които са показали обещаващи резултати в проучванията. Една от тези употреби е като локално противовъзпалително средство.

Многобройни проучвания подкрепят противовъзпалителното му действие. В статия от 2017 г. в The Journal of Ethnopharmacology се казва, че то има „очевидно противовъзпалително свойство“ с положително въздействие върху рН баланса на кожата и съдържанието на влага в нея.

Заздравяване на рани

И при Achillea millefolium, и при Achillea asiatica са установени положителни предварителни резултати при локално приложение за заздравяване на рани. В проучване от 2017 г. върху екстракт от Achillea asiatica изследователите заключават, че билката е ефективна за подобряване на кожни рани при плъхове чрез множество ефекти на клетъчно ниво.

Проучване от 2018 г. в Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine демонстрира положителен ефект на мехлемите от Achillea millefolium върху заздравяването на епизиотомии. (Епизиотомията е малък разрез на перинеума, който понякога се прави от медицинските работници по време на раждане).

Храносмилателни разстройства

Проучване в Африка показва антиспазматично действие на Achillea millefolium L. в част от храносмилателната система, което означава, че може да е от полза при състояния, свързани със спазми в храносмилателния тракт, като синдром на раздразнените черва.

Безпокойство

Преглед на антитревожните свойства на етеричните масла от 2015 г. установява, че две разновидности на белия равнец – Achillea umbelata и Achillea wilhemsii – изглежда помагат за намаляване на тревожността. Изследователите твърдят, че изглежда този ефект се проявява с различен механизъм на действие от популярния клас лекарства против тревожност – бензодиазепините.

Неврологични състояния

Проучване от 2017 г., проведено в Иран, подкрепя употребата на Achillea millefolium при невродегенеративни заболявания, включително множествена склероза, болест на Паркинсон, инсулт и епилепсия. Това заключение се основава на констатации в проучвания върху животни.

При множествената склероза изследователите твърдят, че добавката намалява тежестта на заболяването, понижава невровъзпалението и намалява броя на демиелинизиращите лезии.

При Паркинсон те твърдят, че тя подобрява подвижността и мускулния тонус. При инсулт изглежда е намалила обема на инфаркта, а при епилепсия е намалила тежестта на пристъпите.

Други възможни предимства

Прегледът от 2017 г. и други проучвания потвърждават ефективността на белия равнец за:

Подкрепа на имунната система
Регулиране на кръвната захар при диабет
Защита на черния дроб и жлъчния мехур
Стимулиране на менструацията
Подпомагане на съня
Лечение на хемороиди
Облекчаване на сенната хрема
Ускоряване на отделянето на урина

Наименованието бял равнец се отнася за около 140 близкородствени разновидности в рода Achillea. Според едно проучване това е фактор, който усложнява изследванията. В някои рецензии се посочва, че докладите не винаги са били достатъчно ясни относно точния изследван сорт, което затруднява или прави невъзможно сравняването на изследванията и правенето на заключения.

Възможни странични ефекти

Въпреки че е „естествен“ продукт, имайте предвид, че дори естествените вещества могат да имат странични ефекти и лекарствени взаимодействия и трябва да се отнасяте към тези продукти както към фармацевтични лекарства. Обикновено белият равнец се счита за безопасен за употреба в медицината, но възможните странични ефекти могат да включват:

Сънливост
Повишено уриниране
Кожно дразнене при локална употреба (например при заздравяване на рани)

Въпреки това, някои групи хора могат да бъдат изправени пред допълнителни рискове от приема на добавки с бял равнец.

Забавено съсирване на кръвта

Теоретично белият равнец може да забави съсирването на кръвта. Препоръчително е да спрете приема на бял равнец поне две седмици преди планирана операция. Ако се нуждаете от спешна операция, уверете се, че медицинският персонал знае за този потенциален риск.

По подобен начин хората с известни нарушения на кръвосъсирването трябва да избягват употребата на бял равнец, без предварително да са се консултирали с медицинско лице, тъй като това може да увеличи риска от кървене.

Алергии към бял равнец

Ако сте алергични към растения, които са членове на семейство Asteraceae/Compositae, може да сте алергични и към бял равнец. Други растения от семейството включват:

хризантеми
Маргаритки
Невен
Рагведия
Ако имате алергии към растения, но не сте сигурни за тази конкретна група растения, посъветвайте се с Вашия лекар, преди да приемате бял равнец.

Бременност и кърмене

Белият равнец не се препоръчва за употреба по време на бременност или кърмене. Смята се, че когато се приема перорално, белият равнец е в състояние да стимулира менструалния цикъл на жената. Това означава, че може да ви изложи на риск от спонтанен аборт, ако го приемате, докато сте бременна.

Засега не знаем достатъчно за риска от употребата на бял равнец по време на кърмене, така че най-безопасно е да избягвате употребата му, докато не отбиете бебето си.

Взаимодействия с лекарства

Смята се, че белият равнец има отрицателно взаимодействие със следните лекарства.

Литий: Белият равнец може да доведе до по-дълго задържане на това лекарство в организма Ви.
Противовъзпалителни средства, антикоагулантни/антитромбоцитни лекарства: Те също могат да забавят съсирването на кръвта.
Седативни средства: Белият равнец може да действа и като седативно средство.
Антиациди и други лекарства, които намаляват стомашната киселина, като Н2-блокери и инхибитори на протонната помпа: Белият равнец може да увеличи стомашната киселина и следователно да намали ефективността на антиацидните средства.
Избягвайте белия равнец, ако приемате такива лекарства, и задължително се консултирайте с Вашия доставчик на здравни услуги, преди да го добавите към режима си на лечение.

Избор, приготвяне и съхранение

Хранителните добавки с бял равнец се предлагат под формата на капсули, таблетки, етерични масла и тинктури. Цъфтящата част на растението бял равнец обикновено се използва за медицински цели.

Няма установена стандартна дозировка на белия равнец, въпреки че в някои проучвания дневната доза от 250 mg до 500 mg е използвана безопасно в продължение на година. Количеството, което е необходимо, за да бъде ефективно, може да варира при различните хора в зависимост от няколко фактора, както и от това за какво се приема белият равнец.

Винаги следвайте инструкциите върху етикетите на продуктите и включвайте в решенията си доставчика на здравни услуги и фармацевта. Търсете добавки от бял равнец, които са сертифицирани от трета страна, ако ги купувате в магазин.

В противен случай можете сами да си засадите бял равнец. Той вирее добре в сух и топъл климат и обикновено се отглежда през пролетта.

Заключение

Белият равнец изглежда многообещаващ по отношение на лечението на някои медицински състояния. Не забравяйте обаче, че естественият продукт не означава непременно, че е без потенциални странични ефекти.

Вашият медицински екип може да ви помогне да решите дали да включите белия равнец в здравословния си режим и ако го направите, как да го направите безопасно. Ако все пак го използвате, следете за странични ефекти, алергии и негативни лекарствени взаимодействия, точно както бихте направили с лекарство с рецепта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *