7 потенциални ползи от чая и екстракта от невен

Невенът, цъфтящо растение, известно още като невен, може да се сервира като чай или да се използва като съставка в различни билкови препарати.

Докато чаят се приготвя чрез накисване на цветовете във вряла вода, екстрактът се получава както от цветовете, така и от листата.

Въпреки леко горчивия си вкус, чаят от невен е традиционно средство, използвано в народната медицина, поради приписваните му терапевтични свойства. Същевременно можете да намерите екстракта в масла, мехлеми и тинктури.

Ето 7 потенциални ползи от чая и екстракта от невен:

1. Снабден с антиоксиданти

Антиоксидантите са полезни съединения, които неутрализират вредното въздействие на оксидативния стрес в организма.

Екстрактът от невен притежава няколко мощни антиоксиданта, включително тритерпени, флавоноиди, полифеноли и каротеноиди.

Освен това той може да се похвали с противовъзпалителни съединения, като например тумор некротизиращ фактор алфа (TNFα). Въпреки че възпалението е нормална реакция на организма, хроничното възпаление е свързано с множество заболявания, включително затлъстяване, метаболитен синдром и диабет тип 2.

При изследване върху плъхове, хранени с натриев глутамат (MSG), екстрактът от невен значително намалява оксидативния стрес и възстановява изчерпването на нивата на антиоксидантите с до 122%).

Натриевият глутамат е популярен подобрител на вкуса, който може да причини главоболие, замайване и изтръпване при чувствителни хора или когато се консумира във високи дози.

Въпреки че тези резултати са обещаващи, са необходими допълнителни изследвания върху хора.

РЕЗЮМЕ
Невенът съдържа множество съединения, които могат да се борят с оксидативния стрес и възпаленията в организма.

2. Може да подпомогне заздравяването на рани и кожни язви

Екстрактът от невен, съдържащ се в масла, мехлеми и тинктури, може да се използва локално за лечение на рани и язви. Можете също така да прилагате чая върху кожата си чрез компрес от плат или спрей бутилка. Не е ясно обаче дали пиенето на чая предлага същите ефекти.

Проучванията в епруветки и върху животни показват, че екстрактът от невен може да регулира експресията на определени протеини, които подпомагат заздравяването на рани.

При едно проучване с епруветки е установено, че екстрактът от невен увеличава количеството на колаген в раните по време на тяхното заздравяване. Този белтък е необходим за образуването на нова кожа.

При 12-седмично проучване при 57 души 72% от лекуваните с екстракт от невен са получили пълно излекуване на венозни язви на краката в сравнение с 32% в контролната група.

По подобен начин в 30-седмично проучване при 41 възрастни с язви на краката, свързани с диабет, 78% от участниците постигат пълно затваряне на раната след ежедневно третиране със спрей от невен.

РЕЗЮМЕ
Можете да прилагате невен върху кожата си под различни форми, за да подпомогнете заздравяването на рани и язви.

3. Може да се бори с някои ракови клетки

Съдържанието на антиоксиданти в невена може да осигури противотуморен ефект.

Изследвания в епруветки показват, че флавоноидните и тритерпеновите антиоксиданти на невена могат да се борят с раковите клетки на левкемията, меланома, дебелото черво и панкреаса.

Изследванията показват, че екстрактът активира протеини, които убиват раковите клетки, като същевременно блокира други протеини, които иначе биха попречили на клетъчната смърт.

Въпреки това липсват изследвания върху хора. Чаят от невен или други продукти от невен никога не трябва да се използват като средство за лечение на рак.

РЕЗЮМЕ
Няколко съединения на невена могат да се борят с определени ракови клетки, но са необходими изследвания върху хора.

4. Може да има противогъбични и антимикробни свойства

Екстрактът от невен е известен със своите противогъбични и антимикробни свойства.

По-специално, в едно изследване в епруветка маслото от цветове на невен се оказва ефективно срещу 23 щама на дрожди Candida – често срещани гъбички, които могат да причинят орални, вагинални и кожни инфекции.

Друго изследване в епруветка показва, че екстрактът от невен потиска растежа на лайшмания – паразит, причиняващ лайшманиоза – заболяване, което може да причини кожни рани или да засегне вътрешни органи, като далак, черен дроб и костен мозък.

Можете да прилагате масла от невен, мехлеми, компреси от плат или спрейове директно върху кожата си – но не забравяйте, че са необходими изследвания върху хора, така че не е ясно колко ефективни са тези лечения.

РЕЗЮМЕ
Невенът може да предложи противогъбични и антимикробни свойства, но липсват проучвания при хора.

5. Може да подпомага здравето на устната кухина

Невенът може да подпомогне лечението на заболявания на устната кухина, като например гингивит.

Гингивитът, който се характеризира с хронично възпаление на венците, е едно от най-разпространените заболявания на устната кухина.

При 6-месечно проучване при 240 души с гингивит, при тези, на които е давана вода за уста с невен, нивото на възпаление е намаляло с 46% в сравнение с 35% в контролната група.

Нещо повече, проучване в епруветка установява, че вода за уста на основата на невен намалява броя на микроорганизмите върху шевните материали, използвани за екстракция на зъби.

Проучванията приписват тези ефекти на силните противовъзпалителни и антимикробни свойства на невена.

Освен това се твърди, че гаргарата с чай от невен облекчава болките в гърлото – въпреки че доказателствата са анекдотични.

РЕЗЮМЕ
Противовъзпалителните и антимикробните свойства на невена могат да подпомогнат здравето на устната кухина, като се борят с гингивита и микробния растеж.

6. Може да подобри здравето на кожата

Екстрактът от невен се използва широко в козметиката, включително в кремове и мехлеми.

Проучванията както в епруветки, така и при хора показват, че екстрактът от невен може да подобри хидратацията на кожата и да стимулира нейната твърдост и еластичност, което може да забави признаците на стареене.

Тези ефекти вероятно се дължат на съдържанието му на антиоксиданти, които могат да намалят увреждането на кожата, причинено от оксидативен стрес.

Излагането на ултравиолетова (UV) радиация е основната причина за оксидативния стрес на кожата. Интересно е, че при едно изследване в епруветка е установено, че маслото от невен има слънцезащитен фактор (SPF) 8,36.

По този начин слънцезащитните продукти, съдържащи масло от невен, могат да предпазват от слънчево изгаряне.

И накрая, 10-дневно проучване при 66 деца с обрив от пелени установи, че мехлемът от невен може да действа като безопасно и ефективно средство за лечение.

РЕЗЮМЕ
Антиоксидантите и SPF на невена могат да намалят увреждането на кожата, да се борят с нейното стареене и да лекуват обрив от пелени.

7. Други приложения

Много хора твърдят, че невенът има и други приложения, но малко от тях са подкрепени от науката.

Може да регулира менструалния цикъл. Твърди се, че невенът предизвиква менструация и облекчава менструалните спазми, въпреки че липсват подкрепящи изследвания.
Може да облекчи възпалените зърна по време на кърмене. Когато се прилагат локално, продуктите от невен могат да лекуват напукани зърна по време на кърмене. Все пак са необходими допълнителни изследвания.
Може да действа като тоник за лице. Смята се, че невенът намалява акнето и пробивите поради антимикробните си свойства. Въпреки това няма доказателства в подкрепа на това твърдение.
Може да подобри здравето на сърцето. Противовъзпалителният и антиоксидантният потенциал на невена може да намали риска от сърдечен удар. Тези ефекти обаче са наблюдавани в едно-единствено проучване в епруветка, в което са използвани високи дози.
Може да облекчи мускулната умора. Проучване при мишки показва, че екстрактът от невен намалява предизвиканата от физически упражнения мускулна треска. В проучването обаче са включени екстракти от две други растения, поради което е трудно да се определи как невенът действа самостоятелно.


РЕЗЮМЕ
Няколко проучвания показват, че невенът може да подобри здравето на сърцето, да лекува мускулна умора и да облекчи възпалените зърна. Въпреки това няма научни доказателства в подкрепа на другите му приложения, които включват регулиране на менструацията и изчистване на акне.

Странични ефекти и предпазни мерки

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) счита, че невенът е безопасен за обща употреба.

Въпреки това, макар че може да подобри здравето на кожата при някои хора, контактът с кожата може да доведе до алергични реакции при други. Затова трябва да тествате реакцията на кожата си, като нанесете малко количество от всеки продукт на основата на невен, преди да го използвате.

Хората с алергии към други растения от семейство Asteraceae, като немска лайка и планинска арника, може да са по-склонни към алергия към невен.

Освен това може би е най-добре да избягвате продукти от невен по време на бременност, за да намалите риска от спонтанен аборт, предвид предполагаемите ефекти на билката върху менструацията.

И накрая, преглед на 46 проучвания установява, че невенът може да повлияе на успокоителни и лекарства за кръвно налягане. Ако приемате някое от тези лекарства, може да пожелаете да избягвате тази билка.

РЕЗЮМЕ
Макар че невенът като цяло е признат за безопасен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата, бременните жени и хората, които приемат успокоителни или лекарства за кръвно налягане, може да искат да го избягват.

В крайна сметка

Невенът, цъфтящо растение, е пълен с полезни растителни съединения, които могат да осигурят антиоксидантно, противовъзпалително, противогъбично и заздравяващо раните действие.

Обикновено се приема като билков чай и се използва в различни кремове за локално приложение.

Все пак са необходими допълнителни изследвания върху хора, тъй като повечето от доказателствата се основават на проучвания в епруветки или върху животни.

И накрая, трябва да избягвате невена, ако сте бременна или приемате успокоителни или лекарства за понижаване на кръвното налягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *