11 ядливи цветя с потенциални ползи за здравето

Цветните украси на масата за вечеря са класическа и вечна традиция, но понякога цветята могат да се появят и в чинията ви.

Ядливите цветя се използват в много различни стилове кухня и могат да бъдат открити в менютата по целия свят.

Не всички цветя са безопасни за консумация, но тези, които са, могат да предложат уникален прилив на вкус и цвят на много ястия, включително салати, сосове, напитки и ястия за основно хранене. Някои от тях могат дори да предлагат ползи за здравето.

Ето 11 ядливи цветя с потенциални ползи за здравето.

Хибискус

Хибискусът е растение с големи, богато украсени цветове, което обикновено расте в тропически и субтропически климат по целия свят. Съществуват стотици видове хибискус, но най-популярната разновидност, годна за консумация, е известна като розела или Hibiscus sabdariffa.

Цветовете на хибискуса могат да достигнат до 6 инча (15 см) в диаметър и се срещат в широка гама от цветове – включително червено, бяло, жълто и различни нюанси на розовото.

Въпреки че понякога се отглеждат за строго декоративни цели, хибискусът е добре познат и с кулинарните и медицинските си приложения.

Можете да ядете цветето направо от растението, но обикновено то се използва за чай, сладка, конфитюри или салати. В много култури се пие чай от хибискус заради лечебните му свойства.

Някои проучвания показват, че хибискусът може да помогне за намаляване на кръвното налягане и нивата на холестерола, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се разбере по-добре как хибискусът може да подпомогне здравето на сърцето (1Достоверен източник, 2Достоверен източник).

Чаят е яркочервен и има тръпчив, малко кисел вкус. Може да се сервира горещ, но е особено освежаващ с лед в горещ летен ден.

РЕЗЮМЕ
Цветовете на хибискуса са големи, цветни цветове, които растат в топъл климат. Цветовете могат да се консумират сурови, но често се използват за приготвяне на билков чай. Някои изследвания показват, че хибискусът може да има положително въздействие върху холестерола и кръвното налягане.

Глухарче

Глухарчетата са най-известни като упорити градински плевели. Въпреки това, те се удвояват като изключително питателно ядивно цвете.

Глухарчетата имат малки цветове – около 1-1,5 инча (2-4 см) в диаметър – с много малки, яркожълти листенца. Те доставят различни растителни съединения, за които е известно, че имат мощни антиоксидантни свойства.

Интересно е, че цветовете не са единствената част от глухарчето, която може да се консумира. Всъщност всяка част от този така наречен плевел може да се ползва – включително корените, стъблата и листата му.

Съществуват безкрайни възможности за консумация на глухарче. Цветовете могат да се консумират сурови, самостоятелно или прибавени към салата. Могат да се панират и пържат или да се използват за приготвяне на желе и вино.

Корените често се накисват за приготвяне на чай, а зелените листа могат да се консумират сурови като салата или добавка към сандвичи. Те могат да се приготвят и в яхнии, запеканки или други ястия, които изискват обилни зелени зеленчуци.

РЕЗЮМЕ
Глухарчетата се смятат за плевели, но са двойно по-полезни от изключително хранителните ядливи цветя. Цветовете – ядливи сурови или сготвени – могат да се използват за приготвяне на различни храни като желе и вино.

3. Лавандула

Лавандулата е дървесна, флорална билка, която първоначално се отглежда в някои части на Северна Африка и Средиземноморието. Виолетовите цветове са много малки, но обилни.

Лавандулата вероятно е най-известна със своя характерен аромат, който е прочут с успокояващото си действие (4Достоверен източник).

Комбинацията от цвят и аромат прави лавандулата особено желана добавка към различни храни, включително печени изделия, инфузионни сиропи, ликьори, билкови чайове, сухи натривки за подправки и билкови смеси.

Ароматът ѝ се съчетава добре както със сладки, така и със солени съставки, включително цитруси, горски плодове, розмарин, градински чай, мащерка и шоколад.

Когато готвите с лавандула, най-добре е да започнете с малко количество и да увеличавате бавно, докато постигнете желания аромат, тъй като той бързо може да стане прекалено силен.

СЪДЪРЖАНИЕ
Лавандулата е виолетово цвете, което предизвиква възхищение заради специфичния си аромат. То може да се консумира прясно или изсушено и се съчетава добре с различни съставки, като цитруси, горски плодове и пикантни билки.

4. Зюмбюл

Съществуват почти 200 вида зюмбюли, но най-разпространени са японските и дървесните сортове. Ароматните цветове, обикновено светложълти или бели, съдържат нектар, който може да се консумира направо от цвета.

Змийското мляко е от съществено значение за традиционната китайска медицина от векове.

Цветовете и екстрактите от тях се поглъщат или се прилагат върху кожата за лечение на различни възпалителни състояния. Въпреки това ефикасността му като лечебна терапия за хора остава научно недоказана.

В кулинарията от зюмбюла най-често се приготвя чай или ароматен сироп.

Можете да използвате сиропа за подслаждане на студен чай, лимонада, кисело мляко и сорбе или като заместител на захарта в рецепти за бърз хляб.

Въпреки че цветът на зюмбюла и неговият нектар са напълно безопасни за консумация, имайте предвид, че плодовете на някои сортове могат да бъдат токсични, ако се поемат в големи количества.

РЕЗЮМЕ
Зюмбюлът е ароматно цвете, известно с характерния си аромат, сладък вкус и традиционно медицинско приложение. То може да се консумира направо от растението или да се направи на сироп, който може да допълни много ястия.

5. Настуртиум

Настуртиумът е любим кулинарен продукт заради ярко оцветените си цветове и уникалния си, пикантен вкус.

Както листата, така и цветовете на настурцията са годни за консумация и могат да се консумират варени или сурови. Те се отличават с пиперлив, леко пикантен вкус, въпреки че самите цветове са по-меки от листата.

Фуниевидните цветове обикновено са яркооранжеви, червени или жълти. Те са красива украса за торти, сладкиши и салати.

Листата са кръгли и приличат на малки лилиуми. Те са достатъчно нежни, за да се използват като зелена салата или да се смесват в песто.

Настуртиумът е не само универсална и привличаща вниманието съставка, но и хранителна – съдържа разнообразни минерали и укрепващи здравето съединения с антиоксидантно и противовъзпалително действие.

РЕЗЮМЕ
Настуртиумът е ярко оцветено цвете, известно с пикантния си, пиперлив вкус. Цветовете и листата му са питателни и могат да се приготвят по различни начини.

6. Боравец

Бораджът, или звездоцветът, е билка, която произвежда нежни, звездовидни цветове. Цветовете обикновено са сини, но могат да бъдат и бели или розови.

В билколечението борът се използва за лечение на леки заболявания, като например болки в гърлото или кашлица. Въпреки това, изследванията върху хора, които потвърждават ефикасността му като медицинска терапия, са оскъдник).

В кухнята не липсват начини за използване на борадж, тъй като и цветовете, и листата са годни за консумация. Цветовете често се описват като такива с леко сладък вкус, който напомня на краставица и мед.

Цветовете могат да се консумират пресни в салата или като украса за десерти и коктейли – или да се сварят и да се добавят към супи, сосове или пълнежи за тестени изделия. Бораджът може да се сервира и като самостоятелна зеленчукова гарнитура.

РЕЗЮМЕ
Бораджът е билка, която произвежда малки, сини, звездовидни цветове. Използва се както в традиционната медицина, така и в кулинарната практика, и представлява красива украса за салати или коктейли, а също така може да се приготвя в супи и сосове.

7. Пурсана

Пурсалката е сочно растение, което произвежда малки, жълти цветове и дебели, месести листа – и двете са годни за консумация и могат да се консумират варени или сурови.

Исторически погледнато, мушкатото не се е смятало за по-ценно от градински плевел. Напоследък обаче популярността на това малко растение рязко нарасна поради богатото му съдържание на хранителни вещества.

То е пълно с витамини, минерали и антиоксиданти, но най-голямата му претенция за хранителна слава е съдържанието на омега-3 мазнини. Всъщност пурпурът осигурява повече омега-3 от почти всеки друг зеленчук от този вид.

Цветовете и листата на пурпура могат да се сервират сурови в много салати и сандвичи. Могат да се сотират или задушават с други зеленчуци като гарнитура или да се добавят към любимите ви супи. Може дори да помислите дали да не опитате това растение, намазано с баница и изпържено.

РЕЗЮМЕ
Пурсалката е богато на хранителни вещества сочно растение, чиито цветове и листа могат да се консумират варени или сурови. Тя осигурява широк набор от витамини и минерали – особено омега-3.

8. Роза

Съществуват над 150 вида рози, които се предлагат в почти всички възможни размери и цветове. Най-хубавото е, че всички те са годни за консумация. Въпреки това не всички рози имат еднакъв вкус.

Добро правило за избор на ароматна роза е, че ако ухае приятно, вероятно ще е и вкусна. Яжте обаче само венчелистчетата, защото листата и стъблата не са много вкусна закуска.

Листенцата на розите имат много ароматен, цветен и леко сладък вкус.

Те могат да се консумират сурови, да се смесват с различни плодови или зелени салати или да се изсушат и да се добавят към мюсли или смесени билки.

Пресните розови листенца могат също да се объркат и да се добавят към течност, за да се създадат напитки, конфитюри и желета, напоени с рози. Нарязаните розови листенца, добавени към захар или масло, придават уникален колорит на иначе обикновени съставки.

Подобно на много други ядливи цветя, розите могат да бъдат полезни за здравето. Някои изследвания сочат, че определени съединения в розите могат да играят роля за намаляване на тревожността и насърчаване на релаксацията (10Достоверен източник).

РЕЗЮМЕ
Всички разновидности на розите са годни за консумация, но тези с най-сладък аромат вероятно имат най-много вкусови качества. Листенцата на розите могат да се използват за ароматизиране на течности или да се добавят към захар или масло, за да подсилят любимите ви рецепти.

9. Цветът на тиквата

Ако някога сте отглеждали летни тиквички в градината си, вероятно сте наясно с нежните им цветове. Може би обаче не знаете, че тези цветове са също толкова ядливи, колкото и самата тиква.

Въпреки че тези цветове се образуват върху всички видове летни тиквички, най-популярни са от тиквичките. Цветовете на тиквичките са яркожълти с дълга, заоблена форма на камбанка.

Тези цветове могат да се консумират сурови като гарнитура или нарязани и добавени към салати. Ако се чувствате снизходителни, друг вкусен вариант е да напълните цветчетата с билкови сирена и да ги изпържите или изпечете, докато нежните листенца станат хрупкави.

Не е необходимо да жертвате реколтата от тиквички, за да се насладите на консумацията на цветовете. Само женските цветове могат да се превърнат в тиквички, затова се придържайте към яденето на мъжките цветове, за да си осигурите пълна реколта.

Мъжките цветове имат дълго, тънко стъбло и обикновено растат по външните краища на растението. Женските цветове обикновено растат по-близо до центъра на растението и имат малък, луковичен плод в основата на цвета, където той се съединява със стъблото.

РЕЗЮМЕ
Цветовете, които цъфтят на летния тиквеник, могат да се консумират сурови, пълнени или пържени. Ако берете направо от градината, се придържайте към яденето на мъжките цветове, за да продължат да растат тиквените растения.

10. Теменужки

Вече доста приятни за гледане, теменужките са също толкова приятни за ядене.

Теменужките имат малки цветове с диаметър около 2-3 инча (5-8 см). Съществуват в много цветове, но най-често се срещат нюанси на лилаво, синьо и жълто. Те имат пет припокриващи се венчелистчета с тъмна област в центъра, която наподобява мастилено петно.

Обикновено теменужките имат мек, свеж и леко цветен аромат – въпреки че има известни вариации в аромата в зависимост от вида.

Тъй като теменужките могат да имат толкова много цветови вариации, те са отлично декоративно допълнение към десерти, като сладкиши, торти и бисквити. За повече ефект можете да захаросате венчелистчетата, преди да ги добавите в ястието.

За по-опростено приготвяне теменужките могат да се нарежат на ситно и да се добавят към обикновена зелена салата, за да придадат цвят и текстура.

Освен че са уникално допълнение към ястията, теменужките са и богат източник на няколко мощни растителни съединения, за които е известно, че имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

РЕЗЮМЕ
Въпреки че обикновено се използват за декоративни цели, теменужките са цветно и питателно допълнение към различни десерти и салати.

11. Лайка

Лайката е цветна билка, използвана в кулинарията и традиционната медицина от векове.

В медицината лайката често се консумира за намаляване на тревожността и подобряване на качеството на съня (13Достоверен източник, 14Достоверен източник).

Цветовете много приличат на маргаритки, макар и много по-малки. Те придават леко сладък, земен вкус на храните, с които се приготвят.

Повечето рецепти изискват нагряване на цветовете в течност, за да се извлекат техните аромати и биоактивни съединения. Обикновено листата и цветовете първо се изсушават, но могат да се използват и пресни.

Макар че най-често се използват за чай от лайка, от цветовете могат да се приготвят и сиропи или други настойки за печени изделия, смутита или десерти.

РЕЗЮМЕ
Цветовете на лайката се използват широко в медицината за намаляване на тревожността и подобряване на съня. Те имат землист, леко сладък вкус и могат да се използват за приготвяне на чай или други настойки.

Заключение

Въпреки че сте свикнали да възприемате цветята само като декорация, можете да добавите много от тях в диетата си, за да придадете цвят и текстура.

Освен това много ядливи цветя са хранителни и съдържат мощни антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които могат да подпомогнат здравето ви.

Можете да ги сервирате сурови, да ги готвите със зеленчуци, да ги пържите като закуска или да ги поръсвате върху десертите си.

Независимо от кулинарните ви умения е лесно да добавите ядливи цветя към следващото си ястие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *